Ugrás a tartalomra

Lassan révbe érnek az intézményt váltó diákok

2020. június 25. csütörtök
A kerület tíz általános iskolájában 350 végzős diák fejezte be tanulmányait
Lassan révbe érnek az intézményt váltó diákok

Lezárult a felvételi általános eljárásának időszaka, a középfokú intézmények kiküldték a felvételről szóló értesítéseket, így a nyolcadikosok legtöbbje már derűs nyugalomban kezdheti a nyári szünetet. Azok a végzősök, akik nem nyertek felvételt, vagy felvették őket, de időközben bármilyen okból megváltoztatják döntésüket, augusztus 31-ig választhatnak maguknak iskolát a pótfelvételit hirdető intézmények közül.

Budafok-Tétény tíz általános iskolájában 350 végzős diák fejezte be alapfokú tanulmányait, közülük szeptembertől 196 tanuló gimnáziumban tanul majd, 121 gyerek szakgimnáziumban (technikumban) folytatja tanulmányait, és harminchárman szakiskolai vagy egyéb képzésben vesznek részt. Minden diák felvételt nyert, így előreláthatóan június 21-én, illetve 22-én mindegyikük beiratkozhat a választott iskola kilencedik osztályába.

A kerületi diákok és szüleik a realitás figyelembevételével a jó hírnévnek örvendő középfokú intézményeket részesítették előnyben, de az iskolaválasztásnál fontos szempont volt a lakóhelytől való távolság és a jó megközelíthetőség is. Idén a tagozatnak és a baráti körnek kevesebb jelentőséget tulajdonítottak a jelentkezők.

A közgazdaságtant vagy informatikát emelt szinten oktató iskolák voltak a legnépszerűbbek, és többen kezdik az új tanévet az újbudai József Attila, az érdi Vörösmarty Mihály, az Eötvös József és a Városmajori Gimnáziumban. A diákok több mint tíz százaléka két tanítási nyelvű vagy nemzetiségi középiskolában tanul majd, illetve ilyen képzést nyújtó osztályt választott magának.

Szeptembertől egy osztálynyi kerületi gyerek öregbíti a Budai Nagy Antal Gimnázium (BNAG) hírnevét, és nagyjából ugyanannyian lesznek a Rózsakerti Demjén István Református Általános Iskola és Gimnázium kilencedikes diákjai is.

A budafok-tétényi általános iskolák negyedik, illetve hatodik osztályosai közül a Kempelen Farkas Gimnázium ötödik évfolyamára húsznál több, a BNAG hetedik évfolyamára pedig tizenöt gyermek nyert felvételt.

(Tamás Angéla)