Ugrás a tartalomra

Látogatás a felújított Operaházban

2024. március 22. péntek
A Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesületének csodás vendégeskedése a nemzet dalszínházában
Látogatás a felújított Operaházban

A Budafok-Tétény Baráti Körök Egyesülete tagjai kívánságára megszervezte a felújított Operaház meglátogatását, amelyhez vezetést is kaptak a résztvevők.

Egy februári napon gyülekeztek a tagok Ybl Miklós neoreneszánsz palotája előtt, amelyet 2022. március 15-től látogathat ismét a nagyérdemű közönség.

A felújított csoda iránt a látogatók meglepetésére oly nagy volt az érdeklődés, hogy a csoportot az Operaház vezetői két részre bontották, hogy mindenki jól hallja az idegenvezetést.

A márványból készült előcsarnok és lépcsőház, a márványlapokkal burkolt falak, a szalonok intarziás padlója, a selyemtapéták, a nézőtér arany-vörös ragyogása, a mennyezetet és az oldalfalakat díszítő művészi falfestések és a freskók látványa újra lélegzetállító lett. Mindezek fénypontja Lotz Károly monumentális kupolafreskója.

A patkó alakú, háromemeletes nézőtér fantasztikus térélményt nyújt, ennek középpontjában van a Királyi Páholy. Az egyesület látogatói innen csodálhatták meg az épp akkor süllyedő, majd emelkedő színpadot. A korabeli faburkolatok, gyertyatartók, selyemtapéták mindenkit lenyűgöztek.

A budafoki vendégek a látogatásunk végén, igazi meglepetésként megtekinthettek a lépcsőkön ülve egy tízperces előadást is. A színészek fantasztikus énektudása, a zene, a művészi játék, az előadás humora, pajkossága mosolyt varázsolt mindenki arcára.

Szép és tartalmas volt ez az egy óra. Köszönjük szépen az egyesületünknek, és várjuk a folytatást!

(Pátkai Gáborné egyesületi tag)