Ugrás a tartalomra

Légy te a jel, ki új útra talál

2015. október 28. szerda
Vastapssal és közös énekléssel jutalmazták a Gördülő Tánccsoport produkcióját
Légy te a jel, ki új útra talál

Előkelő vendége volt Nagytéténynek a napokban. Amerikai delegáció élén Colleen Bell, az Egyesült Államok nagykövete jelent meg a Cziffra György Közösségi Házban, hogy megtekintse a kerekes székesekből álló Gördülő Tánccsoport előadását. A Cziffra Központ vendége volt Szekeres Pál miniszteri biztos, Karsay Ferenc polgármester és egy szépszámú gyereksereg is.

– Teljesen le vagyok nyűgözve attól, amit önök itt előadtak. Nagyszerű volt! Minden egyes pillanatát élveztem. A táncosok előadása jó példája annak, amikor a fogyatékosság erőt ad és kreativitásra ösztönöz – kezdte beszédét a budapesti amerikai nagykövet, aki többek között Chris Matchin kulturális attaséval érkezett a rendezvényre.

Colleen Bell elmondta, hogy az Amerikai Egyesült Államok idén azért fektet különös hangsúlyt a fogyatékkal élők helyzetére, mert huszonöt éve lépett érvénybe az a törvény, amely a jogaikkal foglalkozik, és a diszkrimináció minden formáját megtiltja. – Nagy fejlődés tapasztalható, de számos teendő van még ezen a területen mind az Egyesült Államokban, mind máshol a világon, míg elérhetjük, hogy mindenki önálló életet élhessen függetlenül attól, milyen fizikai képességekkel bír – fejtette ki a nagykövet.

A Karin Korb és Paul Walker amerikai kerekes székes sportolók magyarországi látogatása alkalmából rendezett összejövetelen a házigazda tisztét betöltő Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a vendégeket.

A polgármester néhány szóban bemutatta Budafok-Tétényt, majd a kerület nagyszabású rendezvényei közül kiemelte a nemrég lezajlott Futafokot, ahol a Minden sport mindenkié futamban a paralimpikonok, olimpiai és világbajnokok együtt futottak a mozgáskorlátozott és egészséges gyerekekkel. Hozzáfűzte: megnyitása óta a Cziffra-ház ad otthont a Gördülő Tánccsoportnak, hiszen a „Kisváros a nagyvárosban” jelmondat azt is jelenti, hogy az itt élők a szokásosnál sokkal szorosabb kapcsolatokat ápolnak egymással.

A táncbemutatót követő beszélgetésen a harminchárom éve mozgássérült Karin Korb teniszversenyző a gyerekek kérdéseire válaszolva elmesélte, tornászként egyszer a hátára esett, és attól kezdve kerekes székben ül. Tíz év után teniszütőt vett a kezébe, beutazta a fél világot, és úgy érzi, hogy sérülése által gazdagabbá vált az élete, mert sok mindent meglát, amit addig nem vett észre.

Paul Walker, aki tavaly a kerekes székes sportolók teniszedzője volt, és egy sikertelen ejtőernyős ugrás közben vált mozgáskorlátozottá, elárulta, hogy a balesetének köszönhetően a világ sok pontjára eljutott és igen sok emberrel beszélgethetett. A sportoló át is adta a kerekes székét egy kislánynak, aki arra volt kíváncsi, milyen érzés azzal közlekedni.

Szekeres Pál tőr- és kardvívó (a világ egyetlen olyan sportolója, aki mind az olimpián, mind a paralimpián érmet szerzett – a szerk.) arról beszélt, hogy mekkora meglepetést jelentett számára, amikor kerekes székkel először Amerikába utazott, ahol már akkor minden akadálymentes és megközelíthető volt. Az utóbbi években nálunk is sok minden változott, többek között a társadalmi szemlélet is, így ma már egyre kevésbé tekintenek rájuk úgy, mint egy csodabogárra – tette hozzá. Kiemelte: az olyan találkozók, mint a Cziffra Központ programja, a sérült, de aktív embereknek megerősítést ad abban, hogy helyes úton járnak.

Az ajándékosztással zárult, tartalmas táncprogram előadói olyan népszerű melódiákra mutatták be húszperces műsorukat, mint a Most múlik pontosan, vagy a zárószámként felcsendülő Nincs szó, nincs jel című dal, amelyek koreográfiája és betanítása a tánccsoport vezetőjét, Sárai Ritát dicséri. (Tamás Angéla)