Ugrás a tartalomra

Lélekemelő zarándoklat 18. alkalommal Csíksomlyóra

2017. június 10. szombat
Idén is kirándulásokkal és kulturális programmal színesítették a budafok-tétényi keresztalja pünkösdi zarándoklatát
Lélekemelő zarándoklat 18. alkalommal Csíksomlyóra

Karsay Ferenc polgármester 18. alkalommal szervezte meg a zarándoklatot a csíksomlyói búcsúra, ezalatt a résztvevők felkeresték „Tündérország” leghíresebb történelmi, természeti és néprajzi helyeit, értékeit. Az útvonal és a programok összeállításánál mindig arra törekszünk – mondta a budafokteteny.hu-nak a polgármester -, hogy minden évben tudjunk újat nyújtani azoknak a zarándoktársaknak, akik rendszeresen részt vesznek az úton.

 

Pünkösd közeledtével évről évre több százezer hívő indul útnak és vesz részt a csíksomlyói búcsún. Karsay Ferenc vezetésével Budafok-Tétényből évek óta indul buszos zarándokcsoport Erdélybe, hogy minél többen átélhessék ezt a csodát. A Kis-Somlyó és a Nagy-Somlyó közötti nyereg ilyenkor megtelik hívőkkel, akik együtt imádkoznak a Szentlélek eljöveteléért. Hihetetlenül látványos és hangzását tekintve is megdöbbentően csodálatos, amikor a rengeteg ember egyszerre imádkozik, köztük fiatalokkal és idősekkel, férfiakkal és nőkkel, felnőttekkel és gyermekekkel. A csíksomlyói búcsú üzenete: a nemzeti összetartozás, a lelki és spirituális feltöltődés, egymás megsegítése.

 

A budafok-tétényi keresztalja zarándokcsoportja idén május 31-én indult Budapestről. Első állomáshelyük Aradhegyalja volt, ahol Balla Géza borászatánál szálltak meg és megkóstolták a neves Kárpát-medencei borász ízletes borait. Másnap városnézés volt Aradon és Temesváron, ahol az 1990-es forradalom és az 1848-as forradalom és szabadságharc hőseinek emlékhelyeit is megkoszorúzták. Az ezt követő napon gyönyörű kirándulást szerveztek a résztvevőknek, a többi között a következő állomáshelyekkel: Nyergestető - Kézdiszentlélek (Perkő) – Kézdivásárhely – Ojtozi szoros – Sósmező (ezeréves határ, katonai temető) – Gelence (Szent Imre-templom).

 

Június 3-án gyalog sétáltak fel a nyeregbe, a csíksomlyói búcsúra. Vasárnap újabb kirándulás volt, ezúttal a Madarasi Hargitára, és ugyanezen a napon, este a nemzetközi hírű Szentegyházi Gyermekfilharmóniai Kórus koncertjén vettek részt Szentegyházán.

 

Karsay Ferenc a budafokteteny.hu-nak úgy fogalmazott: az idei zarándoklat ünnepi hangulatát fokozta, hogy ezúttal a Nemzeti összetartozás napja egybeesett a búcsú időpontjával. "Öröm volt érezni, hogy a földrajzi határok nem állják útját a nemzet lelki összekapcsolódásának, egységének. Nagyon sokan csatlakoztak idén a budafok-tétényi keresztaljához, olyanok is, akik egyénileg érkeztek Csíksomlyóra. 44-en indultak a különbusszal és több mint százan vonultak fel gyalogosan a csíksomlyói nyeregbe a budafok-tétényi táblát követve, köztük Bánhegyi Boglárka, a Bartók Béla Kéttannyelvű Általános Iskola tanára is" - mondta Karsay Ferenc. Hozzátette, felemelő érzés volt a sósmezői ezeréves határnál, a katonai temetőnél elhunyt magyar katonáinkra, hőseinkre emlékezni, koszorút elhelyezni.

 

"A Madarasi Hargitán is emlékezetes volt hallgatni a szentegyházi pap által vezetett misét, amelyet tárogatón kísértek, és igen megható pillanat volt látni, ahogyan díszegyenruhába öltözött lovas huszárok vonultak fel úttalan utakon, kanyargós ösvényeken a székelyek szent hegyére. A budafok-tétényi keresztalja itt is elhelyezte az emlékezés koszorúját a turulmadaras-, székely- és nemzeti lobogós emlékműnél. A Magyar Örökség Díjas, 150 tagból álló Szentegyházi Gyermekfilharmóniai Kórus koncertje tette fel a pontot az i-re, a sokakat megkönnyeztető előadással"- tette hozzá Karsay Ferenc polgármester.

 

Fotók: Mátyás Tibor