Ugrás a tartalomra

Lendületben az európai örökségvédelem

2018. március 07. szerda
A határokon átívelő YouInHerit program célja a hagyományos mesterségek megőrzése a fiatalok bevonásával. A 2016-ban indult projekt félidei tapasztalatait osztották meg egymással a partnerországok március 1-jén, a Városházán.
Lendületben az európai örökségvédelem

A tavaszindító megbeszélésnek köszönhetően olasz, szlovén, horvát és lengyel csevejjel telt meg a Városháza — öt ország, hat régió és tizenkét partner részvételével tartották meg az értekezletet, melyen az eddig szerzett tapasztalatokat osztották meg egymással. Az eseményen a partnerországok képviselőin túl részt vett Luca Ferrarese az Interreg Central Europe Közös Titkárságának vezetője, valamint Lubor Jusko program menedzser is, akik elismerően nyilatkoztak a projekt eddig megvalósult eredményeiről és a jövőbeli tervekről.

A partnerség eredményeit Szepesfalvy Anna, projektvezető foglalta össze, aki ismertette a felmerült kihívásokat és azokat a leckéket, melyeket a nemzetközi együttműködésben együtt, egymástól tanultak meg. Felhívta a figyelmet a kommunikáció fontosságára, melynek kiemelt szerepe van a fiatalok megszólításában, s amely sok átugrandó akadályt állított a projektcsapat elé. 

A nemzetközi projekt keretében öt ország képviselői gondolkodnak közösen arról, hogyan lehet olyan tradicionális mesterségek továbbélését, újjászületését segíteni, mint a fazekasság, az olívaolajgyártás, a sörfőzés, a tengeri só lepárlás, a fa hajó készítés, valamint a borászat, amit a projektben Budafok-Tétény önkormányzata és a kerületi Soós István Borászati Szakiskola képvisel. Az ő céljuk a borász szakma népszerűsítése, a helyi borászati értékek turisztikai vonzerővé kovácsolása. A cél érdekében borturisztikai menedzserasszisztens képzést is indítottak a közelmúltban, így az érdeklődő hallgatók megismerhetik borturizmus, a borászat, a rendezvényszervezés és az üzleti tervezés alapjait is.

Lendületben az európai örökségvédelem

Fotó: Földházi Árpád