Ugrás a tartalomra

Lerch István és együttese, a Supergroup a Klauzálban

2015. április 18. szombat
Az Angyallány szerzőjének kicsit elege lett a slágergyártásból, de a régi dalok felcsendülnek majd
Lerch István és együttese, a Supergroup a Klauzálban

Budatétényben rendezik meg az első magyarországi szintetizátorexpót, amelyen fellép egy neves énekes, zeneszerző is, aki évtizedek óta ontja zongorán és szintetizátoron a slágereket. Lerch Istvánnal együtt itt lesz együttese, a Supergroup is.

– Mikor kapta az első szintetizátort és hányat őriz ma is?

– 1973-ban kaptam egy EML ElectroComp 101-est, ami igazi ritkaság, hiszen mindössze ezer darabot gyártottak ebből a márkából a világon! Egy másik jó minőségű szintit, egy Yamaha Cs 70-M polifonikust tíz évvel később vettem. Ebből sincs több az országban, ma is őrzöm a padláson, körülbelül harminc kilogrammot nyom. A birtokomban van még többek között egy Oberheim, egy Proteus 1 és egy Roland Jv 2080-as.

– Dalai szintetizátoron vagy zongorán születnek?

– A legtöbb dalom zongoránál született, de az Angyallány és a Tűzvarázsló hangzásában már dominált a szinti.

– A zongoristák mintha kicsit lenéznék a szintetizátort…

– Rosszul teszik, mert az egyik körte, a másik alma! Van még egy nyakba akasztós Yamaha szintim, amit csak fogkefének hívok, és egészen addig cikinek éreztem használni, amíg nem láttam Chick Coreát ugyanilyennel játszani, persze zseniálisan. Nem az a lényeg tehát, milyen hangszeren nyomod, csak az számít, hogy jól csinálod-e vagy sem. Még egy fésűre tekert WC-papíron is lehet jól muzsikálni…

– Min dolgozik mostanában?

– Kicsit elegem lett a slágergyártásból, ezért mostanában inkább instrumentális, hosszabb lélegzetű darabokat írok, ebből is játszunk majd a budatétényi koncerten. Persze felcsendülnek a nagy és kikerülhetetlen slágerek, mint az Angyallány, a Tűzvarázsló, a Jégszív, a Jég dupla whiskyvel és a Gyertyák, de játszunk a V’73-as, Emerson ihletésű korszakból is, például a Copland Rodeót.

– Mikor és hogyan jött létre együttese, a Supergroup?

– Néhány éve a hatvanadik szülinapi koncertemen játszottunk így először a Müpában, kiegészülve a rádió szimfonikus zenekarával. Hrutka Robi, Lattmann Béla, Szendi Gabi mellé társult Micheller Myrtill, és ebből született meg a Supergroup. 

(Temesi László)