Ugrás a tartalomra

Lezárult a vízvezeték-beruházás

2023. november 15. szerda
Régi, elavult, ólomból készült vezetékeket cseréltek ki
Lezárult a vízvezeték-beruházás

A Budafok utcáiban és a Nagytétényi úton sok bosszúságot okozó, nyolc hónapnyi áldatlan közlekedési helyzet végre valamelyest rendeződni látszik. Köztudott, hogy a Tóth József utcai körforgalom építését és a 6-os főút alatti ivóvíz-főnyomóvezeték cseréjét – elég átgondolatlanul – egy időben végezte a főváros, amivel sok ember mindennapi munkába járását nehezítette meg, hatalmas forgalmi dugókat okozva. A kerület lakosainak mindennapjait megkeserítő egyik nagyberuházásra viszont október 8-án végre pont került: a vízvezeték-építést befejezték, a 6-os főutat teljes szélességében visszaadták az autóforgalomnak.

A „Budapest Főváros víztermelő kútjainak fejlesztése, vízminőségi és kapacitáskockázatok kezelése” nevet viselő projekt záróeseményét egy sajtótájékoztató keretében rendezték meg múlt csütörtökön, a Gyár utcában, ahol Tüttő Kata városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes (képünkön jobbra) ismertette a záruló beruházás részleteit. A Budafoki Vízműgépháznál tartott rendezvényen Tüttő elmondta, hogy a főváros víztermelő kútjainak fejlesztése révén a régi, elavult, ólomból készült vezetékek cseréje nemcsak Budafok-Tétényben, hanem Budapest más kerületeiben is zajlik. A kerületi nagyberuházás egyik eleme volt az, hogy a 6-os út alatt történt egy komolyabb vízvezetékcsere. Tüttő meglátása szerint az országban a vízcsövek „elég szomorú állapotban van”. Csak Budapesten több mint 5000 kilométernyi cső található, amelyekkel ivóvizet szolgáltatnak a fővárosi, illetve az agglomerációban élő fogyasztóknak. Ebből az 5000 kilométerből 2000 kilométernyi cső már a műszaki élettartama végén van. Évente legalább a mostani összeget, de inkább a dupláját kellene áldozni a komplett hálózat jelenlegi állapotának a fenntartására.

A mostani beruházás az Európai Unió támogatásával valósult meg, a pályázat összegét a 2014–2020-as, hétéves ciklusokra osztott brüsszeli költségvetésből hívták le, a megvalósulási határidő pedig 2023-mal ér véget. A fővárosnak a magyar állammal együttműködésben kellett ezt az összetett munkát elvégeznie. A kivitelezésnek elég sok eleme volt. Többek között több, igen jelentős főnyomócsővezeték-cserét is végrehajtottak a XXII. és a XXIII. kerületben, valamint szerepelt benne egy Duna alatti csőátvezetés is. Mindeközben a városban háromezer ponton az ólomalapú házi bekötések cseréje zajlott. A vízkitermelő kutakat – ahonnan az ivóvíz érkezik, a Szentendrei-szigeten és a Csepel-szigeten – szintén fel kellett újítani. Utóbbiakból hatvan kút lett korszerűsítve. A nagyjából nettó húszmilliárd forintos projekt az elmúlt évtized egyik legnagyobb vizes beruházásának tekinthető, ami 85 százalékban európai uniós kohéziós forrásból valósult meg.

(Pósa Károly)