Ugrás a tartalomra

Lugosi Lászlóért is énekelt Varga Miklós

2015. november 01. vasárnap
A Világ magyarságáért művészeti díjjal kitüntetett kerületi előadóművész novemberben a Klauzál Gábor Művelődési Központban lép fel
Lugosi Lászlóért is énekelt Varga Miklós

Mozgalmas hétvége után találkoztunk Varga Miklós énekessel, aki két István, a király előadás és a Vasúttörténeti Park-beli fellépése mellett azon a különleges emlékkoncerten is énekelt, amelynek teljes bevételét a nemrég elhunyt gitáros, Lugosi László családja támogatására ajánlották fel. A Világ magyarságáért művészeti díjjal kitüntetett előadóművészt novemberi koncertje apropóján kerestük fel.

– Végre ismét énekel szűkebb hazájában, a XXII. kerületben.

– A Varga Miklós és a Band kevés lehetőséghez jut Budapesten, fellépéseink túlnyomó része vidékhez köthető, ezért is okoz különös örömet, hogy a budatétényi Klauzál-ház színpadán lehetőséget kaptunk erre a másfél órás élő koncertre. Remélem, lesz érdeklődés, mert bárhová megyek az országban, mindig – és ez talán nem tűnik nagyképűségnek részemről – nagyon nagy a siker. Ahogy szólókoncertjeimen, úgy itt is olyan dalokat énekelek, amelyek az emberek lelkét fogják megérinteni. A nemzeti érzelmű dalaimat tolom előtérbe, egyrészt mert engem így ismert meg a közönség, így szeret és ezt is várja tőlem, másrészt egy olyan időszakban, amikor szükség van arra, hogy a nemzet összefogjon, meggyőződésem, hogy az emberek igénylik is azt, hogy ebben az érzésükben megerősítsék őket.

– Mit gondol a migráció problémájáról?

– Állampolgárként maximálisan egyetértek azzal, hogy a menekültek ne a zöldhatáron át jöjjenek be az országunkba, hanem a nyilvános határátkelőhelyeken, ahol megmutatják az okmányaikat, és ha nincs, akkor meg kell várniuk, amíg személyazonosságukat leellenőrzik. Nagy a felelősség, mert a bevándorlóknak fedelet és munkát kell adni, nem élhetnek a végtelenségig hajléktalanként, segélyből. A migráció problémája sok ember számára bonyolult kérdésnek tűnik, de számomra ez végtelenül egyszerű. Az már kiderült, hogy a migránsok nem akarnak integrálódni, ők önállóságot szeretnének, ezért Európának arról is egységes álláspontot kellene kialakítania, felvállalja-e, hogy karaktere, nemzetiségi összetétele megváltozzon kulturális és vallási értelemben egyaránt. A migrációs kérdés megoldása az Európai Unió jövőjét is formálja.

– 1984-ben az Európa című dallal tarolt a slágerlistákon. November 15-én is előadja majd?

– Eleinte bosszantott, hogy mindig ezt kéri tőlem a közönség, mert úgy éreztem, vannak jobb dalaim is, rövid idő alatt azonban rájöttem, hogy az Európa és én egyek vagyunk, így minden koncerten eléneklem, mint ahogy az István, a királyból is bizonyos részleteket.

– Úgy tűnik, újra virágkorát éli a rockopera.

– Mindig is nagyon erős volt iránta az érdeklődés, de most a Novák Péter rendezte oratorikus feldolgozással turnézunk, a főszereplőket tekintve az ősbemutatóval szinte teljesen megegyező szereposztásban. A két telt házas, budapesti előadás után nagy vidéki sportcsarnokokban lépünk fel, és reméljük, továbbra is telt házas koncerteken. (Tamás Angéla)