Ugrás a tartalomra

Lukács Sándor a pápai székben

2023. augusztus 21. hétfő
Benedek pápát alakítja a Kossuth-díjas színművész a Klauzál Házban
Lukács Sándor a pápai székben

Sokan döbbentek meg azon, hogy 2013-ban lemondott Benedek pápa, hiszen a katolikus egyház hivatásrendje szerint a pápának pápaként kell meghalnia. A szentatya tehát nem mondhat le, kivéve, ha súlyos betegségben szenved. XVI. Benedek pápa tehát látszólag egy hétszáz éves hagyományt tört meg, amikor a távozásáról döntött az egyház éléről. Ennek a döntésnek a lehetséges hátterét, Benedek pápa és utódja, Ferenc kapcsolatát dolgozza fel Anthony McCarten A két pápa című műve, amely a belőle készült film miatt is lett világhírűvé. Az ebből készült színházi előadásban, amelyet Vecsei H. Miklós vitt színpadra, mások mellett a kiváló, Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművészt, költőt, a Halhatatlanok Tátsulatának tagját láthatjuk majd a Klauzál Ház színpadán, október 8-án. Lukács Sándor Benedek pápát alakítja, Ferencet pedig Jordán Tamás a darabban.

Mint ismert, Benedek lemondását követően a bíborosi konklávé pár nap múlva az argentin Jorge Bergogliót választotta pápának, aki a Ferenc nevet vette fel. A furcsa „pápapár” történetéről McCarten előbb regényt, majd színdarabot írt (film később lett belőle), olyan emberek portréját rajzolva fel, akik kölcsönösen hatással vannak egymás életére.

Benedek a dogmák védelmezője, érsek korában „Isten rottweilerének” is nevezték. Bergoglio bíboros karizmatikus, életvidám argentin, szerény. A konzervatív Benedek Mozartot játszik, a sportért nem rajong; a progresszív Bergoglio Beatlest dúdol, és nagy focirajongó. Mindkét embert kísérti a bűn érzete, mely Bergoglio szerint „nem egy folt, amit a mosodában el tudnak távolítani. Az egy seb, amit kezelni és gyógyítani kell”.

A darab – ismertetője szerint – a lelkiismeret-krízis drámája, elmélkedésre késztet és mer humoros is lenni. A szereplők között Lukács Sándor és Jordán Tamás mellett olyan kiválóságokkal is találkozhatunk majd, mint Molnár Piroska és Trokán Anna. A Rózsavölgyi Szalon előadására a belépőjegyek augusztus közepétől kaphatók.

(VH)