Ugrás a tartalomra

Maci nap a Maci tagóvodában

2021. február 04. csütörtök
A Maci Tagóvoda idén is megtartotta hagyományőrző programját, a Maci napot- A tagóvoda beszámolója
Maci nap a Maci tagóvodában

A néphagyomány szerint, ha február 2-án a medve előjön a barlangjából és meglátja az árnyékát, azaz napsütéses idő van, akkor visszabújik téli álmot aludni, mert még hideg tél jöhet. Viszont, ha felhők takarják az eget, az azt jelenti a medve számára, hogy már lassan vége lesz a télnek.

Óvodánkban, mint Maci Óvoda minden évben kiemelt figyelmet fordítunk ennek a néphagyománynak. Ebben az évben is színes, változatos tevékenységekkel és játékokkal vártuk a gyerekeket. A családok számára egy felhívást tettünk közzé, melyben egy közös, otthoni kézműveskedésre hívtuk őket.  A sok szebbnél szebb alkotásból kiállítás is rendeztünk.

Az egész óvoda vidám mackós dekorációt kapott, ami már az óvodába lépés során elvarázsolta a gyerekeket. A csoportokban a medvével, mackóval kapcsolatos mondókák, versek, dalos játékok és népi játékok színesítették a gyerekek napjait. A Bagoly csoport barna ruhaanyagból és barna tapétamaradékból készített mackókat, így nemcsak egy kedves mackó figura született a gyerekek kezei alatt, de az újrahasznosítás keretében maradék anyagokat felhasználva, a környezettudatos magatartásuk is fejlődött.

A Micimackó csoportban jegesmedvét, barnamedvét készítettek a gyerekek festés technikájának alkalmazásával. Medvét „etettek” papírgurigára feltekert papírhallal.

A Füles csoportban műanyag villa felhasználásával, festéssel alkottak szebbnél szebb mackókat.

A Nyuszi csoportban befestettt papír pohár jelképezte a barlangot, amelyből egy mondóka segítségével csalogatták elő a spatulára ragasztott macikat a gyerekek.

A Méhecske csoportban Nemes Nagy Ágnes: Ki ette meg a málnát?  című művének dramatizálása valósult meg, amihez mindenki macis fejdíszt készített.

A Zsebi baba csoportban az asztalok összetolásával, a székek felhasználásával barlangot hoztak létre, ahol mackójárással jártak-keltek a medvebocsok.

A Maci napon, a Maci Óvodához méltóan ünnepeltünk.

Bízunk benne, hogy a következő nevelési évben folytathatjuk hagyományunkat, és már a családokkal közösen is együtt kézműveskedhetünk a csoportokban.

Maci nap a Maci tagóvodában