Ugrás a tartalomra

Madarak ligete a Tündérkertben

2021. július 21. szerda
Kitüntetést kapott a természetvédőktől az egyik tagóvodánk
Madarak ligete a Tündérkertben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai Madárbarát hely címmel tüntették ki a Tündérkert Tagóvodát. Az intézmény adottságai tökéletesek a különféle madarak számára, hiszen az óvoda udvarán hatalmas fák vannak, és a szomszédban egy kis erdő is található.

– Meghatározó számunkra a közvetlen környezettel való együttélés, a kerti madarak ismerete, védelme, gondozása. E szemléletet igyekszünk átadni minden nap a gyermekeknek – mondta Jánosi Beatrix tagóvoda-vezető. Az elmúlt tíz évben rengeteg eszközt sikerült vásárolni az óvoda vezetőinek az önkormányzat által meghirdetett környezetvédelmi pályázatok megnyerését követően.

– Ismeretet a leghatékonyabban tapasztalás útján lehet átadni a gyerekeknek, az óvodások kedvenc oktató játékai a plüssből készült madárkák, amelyek még hangot is kiadnak. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől vásároltuk meg az első madáretetőinket, költőodúinkat, melyek a mai napig az óvoda udvarán vannak és használják a madarak – mondta Hart Zsuzsanna óvodapedagógus.

Minden csoportban találhatók határozókönyvek, a gyerekek szeretik, sokat nézegetik, megtalálják benne olyan kisállatok, madarak képét, amelyeket nem minden esetben tudnak élőben megnézni. Az óvodának még egy távcsöve is van, amit az udvaron, kirándulásokon szoktak kipróbálni a gyerekek.

– Fontosnak és érdekesnek tartom mindenféle madár megismertetését a gyerekekkel, ezért óvodánkba kétszer szerveztem ragadozómadár-bemutatót, ahol egy solymász baglyokkal, sólyommal, héjával, ölyvvel ismertette meg a gyerekeket, szerveztem terepi madarászást madárbefogással, gyűrűzéssel, ahol pedig a kerti énekesmadarakat ismerhették meg – mondta Hart Zsuzsanna. Az óvoda növényborítottsága jóval több, mint a terület kétharmada, így a gyerekek minden évszakban nyomon tudják követni a természet változását és a madarak mindennapi életét.

(Viszkocsil Dóra)