Hírek

Magyar Tudomány Ünnepe a Tomori Pál Főiskolán
A Tomori Pál Főiskola budapesti tagozatán "Oknyomozó tudomány" címmel tartottak tudományos konferenciát
2016-11-23

Karsay Ferenc polgármester köszöntőjében azt hangsúlyozta, minden település rangját, elismertségét növeli, jelzi, ha van jól működő felsőfokú intézménye. "Számunkra nagy tisztesség, büszkék vagyunk arra, hogy az Önök intézményének otthont adhatott a kerület, Budafok-Tétény!"- mondta a polgármester. Az intézményük nemes hagyományt teremtett azzal, hogy immár 13. alkalommal rendezi meg ezt a konferenciát, követve azt a jól ismert elvet, fontossági sorrendet, hogy a hagyományok őriznek meg minket, és nem fordítva - fogalmazott Karsay Ferenc.

Megnyitójában Dr. Meszlényi Rózsa rektor azt emelte ki, nagy öröm számára, hogy a Magyar Tudományos Akadémia által kezdeményezett Magyar Tudomány Ünnepének rendezvény-sorozatában ebben az évben is részt vehetett a Tomori Pál Főiskola. Emlékeztetett, hogy a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását az 1825. évi országgyűlésen határozták el felsőbüki Nagy Pál november 3.-i beszéde és gróf Széchényi István felajánlása nyomán. A Magyar Köztársaság kormánya 1997-ben november 3.-át a Magyar Tudomány napjává nyilvánította. A Magyar Tudományos Akadémia alapításának napja köré csoportosuló ünnepi események évről-évre egyre bővültek, egyre több programot tartalmaztak. Konferenciák, tudományos diákkörök, kutatóintézeti és nyílt napok, ismeretterjesztő foglalkozások, rendkívüli múzeumi nyitva tartások jelzik, a rendezvény sokszínűségét.
A rektor úgy fogalmazott, régóta tartja magát az az összefüggés, hogy a tudás hatalom. "Napjainkban azonban módosítanunk kell ezt, mert a tudás az információval együtt jelent hatalmat. A tudásra alapozva a nap mint nap ránk zúduló információrengetegből meg kell tanulnunk gyorsan szelektálni, beépíteni a már meglévő tudásstruktúránkba és azt eredményesen hasznosítani. Ez a századunk egyik legnagyobb kihívása." - mondta Dr. Meszlényi Rózsa a Tomori Pál Főiskola rektora.

Nem csupán a kerület büszke az itt működő oktatási intézményekre, ez fordítva is igaz: "Valósággal új időszámítás kezdődött azzal, hogy a Tomori Pál Főiskola 2011 szeptemberétől kezdve új budapesti helyszínen fogadja hallgatóit. A Művelődés utcai kastély nagy része 1945 előtt épült, a Schindely család birtoka volt. Méltó helyszín egy felsőoktatási intézmény számára." - olvasható az intézmény honlapján.

Kapcsolódó képgaléria: