Ugrás a tartalomra

Magyarnak lenni…

2022. március 24. csütörtök
Megemlékezés a szabadságharc hőseiről
Magyarnak lenni…

A hagyományoktól némileg eltérően emlékeztek meg Budafok-Tétény lakói az 1848–49-es forradalomról és szabadságharcról, valamint annak hőseiről. Az eddig megszokott, Nagytétény két külön helyszínén tartott ünnepség helyett a kerületiek Zambelly Lajos honvéd huszárezredes emléktáblájánál gyűltek össze, ahol a Budafoki Fúvósegylet muzsikája fogadta őket. Miután kerületünk elöljárói – Karsay Ferenc polgármester, Szepesfalvy Anna és Németh Zoltán alpolgármesterek, valamint az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, Németh Zsolt – fejet hajtottak és elhelyezték a koszorút a Kastélyparkban lévő Honvéd emlékműnél, csatlakoztak a szépszámú ünneplőhöz a Zambelly utca 17/A számú háznál.

Karsay Ferenc köszöntötte a Budafok-Tétény önkormányzata és a Nagytétényi Polgári Kör által szervezett koszorúzási ünnepség résztvevőit, köztük Németh Zsolt országgyűlési képviselőt, Hajas Ervin és Szabolcs Attila polgármestereket, alpolgármestereit, az önkormányzat képviselőit, a díszpolgárokat és a civil szervezetek vezetőit, kiemelve az Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat vezetőjét, Golovko Okszanát.

A forradalom és szabadságharc kapcsán Monostoriné Szeleczky Gabriella mondta el gondolatait.

– Legyünk magyarok és hazafiak! Ma minden oly gyorsan megy, hogy az emberi elme alig képes kísérni gondolatával a történteket. Idomítani, józan kerékvágásokban megtartani a mozgalmat, nehogy erőszakra fajuljon, és irányozni lépteit, nehogy eltévedjen. Szabadtérül szolgálni minden méltányos igényeknek, védpajzsul minden jogszerű érdekeknek, erősíteni a szabadságot a rend szellemének belé oltása által és megvilágítani útját, nehogy az anarchia örvényébe bújjék. Ez most minden magyarnak és hazafinak feladata – idézett az 1848. március 15-én megjelent Budapesti Híradó címlapjáról a Baross Gábor Általános Iskola magyar-történelem szakos tanára, aki Zambelly Lajos szabadságharcban betöltött szerepét és a január harmadikai tétényi csatát kiemelve elevenítette fel az 1848–1849-es eseményeket.

– Hogy a magyart részedre megnyerhessed, szükséges, hogy vele beszélni tudjál, és őt saját példáddal mindenre lelkesítsd. Érte gondoskodnod, vele sorsát megosztani kell, és akkor kész lesz érted utolsó csöpp vérét kiontani – zárta ünnepi beszédét a tétényi honvédezredes emlékiratában olvasható sorokkal Monostoriné Szeleczky Gabriella.

A Magyarnak lenni című zenei összeállítást Kovács Nóri énekesnő és Németh György gitárművész előadásában hallhattuk. A Magyar Kultúráért díjas előadóművész énekelt az összetartozásról és arról, hogy mit jelent magyarnak lenni, elhangzott Magyarország imázsdala, a Repülj, madár, és egy kevésbé ismert Kossuth-nóta is. Kell még egy szó, egy ölelés… – énekelte a műsor végén Kovács Nóri az emléktábla megkoszorúzásával záródó kerületi ünnepségen, amelyen végre ismét személyes részvétellel, közösen énekelt Himnusszal és Szózattal emlékezhettünk az 1848-as forradalomra és az azt követő szabadságharcra.

Zambelly leszármazottja és a Nagytétényi Polgári Kör elnöke, Lászlóné Varga Éva a 21-es számot viselő háznál is koszorút helyezett el, mivel Ludwig Zámbelli von Bibersheim, azaz Zámbelly Lajos honvéd huszárezredes itt töltötte élete utolsó 3 évét, és a szemét is ezen a helyen hunyta le örökre 1901. február 6-án.

Tamás Angéla