Ugrás a tartalomra

Május hónap művésze

2015. május 20. szerda
Tóth Avanti Péter grafikus
Május hónap művésze

Május hónap művésze: Tóth Avanti Péter grafikus. Eddigi életútját önéletrajzából ismerhetjük meg.

„Miskolcon születtem 1963-ban. Tátrai Terézia festőművész biztatására rajztagozatos gimnáziumba jelentkeztem, és emelett Zsignár István festőművész szakkörében, majd Fata György iparművész rajzszakkörében csiszoltam tudásomat.

Az Iparművészeti Főiskola grafika szakára 1983-ban nyertem felvételt. Köszönet kiváló tanáraimnak Haimann Györgynek aki tipográfiára, Kass Jánosnak aki illusztrációra, Nagy Zoltánnak és Zigány Editnek akik betűtervezésre oktattak.

1987-ben diplomáztam.

A főiskola után először könyvillusztrációval foglalkoztam. Egyik ilyen illusztrációs munkám a mai napig sikeres „OLVASS MAGADNAK” sorozat számos kötete, mely az olvasni tanuló gyerekeknek ad sikerélményt, a nekik speciálisan kialakított szókincsével. Ekkortájt, 1989-ben készült Dr. Bálint György: Mesterfogások kezdő és haladó kertészkedő számára c. kézikönyve is, szintén az én tervezésemben és rajzaimmal.

Ezzel párhuzamosan a filmgyártáshoz is közelebb kerültem, storyboardokat rajzoltam filmekhez (1990 Xantus János: Szoba kiáltással, 1988 Garas Dezső: Legényanya), és díszlet-látványterveket készítettem (Sándor Pál: Miss Arizona 1987).

Ezt követően egyre inkább a reklámiparban kezdtem el tevékenykedni.

1992-től néhány évet a BSB – Saathci and Saatchinál töltöttem, mint art director. Itt olyan márkáknak dolgozhattam, mint a Mercedes, Mars, Milky Way, Lucky Strike, Honeywell, és részese lehettem a reklámipar magyarországi hihetetlen felfutásának.

Ezután egy másik nemzetközi reklámügynökség, a GGK Budapest art directora lettem, ahol tovább gyarapíthattam szakmai ismereteimet. Itt a Magyar Hírlap, Libresse, IBM, Posta Bank ügyfeleknek készíthettem a kampányait Nemes Juli kiváló kreatív igazgató munkatársaként egészen 1995-ig.

Ebben az időben nősültem, és költöztem Budafokra.

Ezután egy saját reklámügynökséget alapítottunk két társammal, így jött létre a Stram-Avant Budapest. Nagyszerű időszak következett, sorra nyertük el a nagy nemzetközi cégek megbízásait. 3M, Dutch Lady, Vodafone, Szerencsejáték Zrt, ELMŰ, Penny Market, Europcar, Fundamenta, Harley Davidson, Varta, Remington, Skoda, ám személyes okokból 2004-ben kiváltam a cégből és ismét szabadúszó lettem.

2005-ben jótékonysági árveréssel egybekötött festészeti akciót szerveztem a hajléktalanok megsegítésére. Támogatóim segítségével az utcán készítettem portrékat, festményeket, amelyeket a Kálvin téri aluljáróban megrendezett kiállításon mutattam be és ezt követő internetes árverésen került értékesítésre. Az így befolyt összegből a Menhely Alapítvány nappali melegedőjének bővítését támogattuk. Így ötvöztem a művészeti és reklám szakmai tapasztalataimat egy jó ügy érdekében.

Még ebben az évben a Hammer Advertising reklámügynökség alkalmazott, mint head of art. Itt a Malév, Express, Tesco, Imperial Tobacco kampányain dolgozhattam.

2006-ban megalapítottam a Tóth Avanti és Társai Alkotó Irodát, melynek keretein belül dolgozom a mai napig. Továbbra is igyekszem, hogy változatosan vehessek részt a mindennapokban. Például az Eventuell Galériával közösen megrendeztük a BurArt lámpaművészeti kiállítást, ahol 16 képző- és iparművész egyedi lámpabúra tervei szerepeltek.

2007 karácsonyán mutattam be a világ legkisebb 3 cm-es karácsonyfáját, amellyel szerettem volna ráirányítani az emberek figyelmét az ünnep igazi lelki tartalmára. A karácsonyfát a Műcsarnok aulájában láthatta a nagyközönség.

Alkotó irodánk jelenleg online és offline reklámkampányokat, grafikai tervezési munkákat végez, családias légkörű, micro- vállalkozásként. Fenállásunk óta számos megbízónk volt: Akadémiai Kiadó Zrt., Bausch + Lomb,

Budafok-Tétény, Budapest XXII. kerület Önkormányzata, Ferring Magyarország Kft., Suzuki Motorcycles Magyarország, LAPKER Zrt, Medicover Zrt., TIGÁZ Zrt., Petroll-Parts Kft....

Alapító tagja vagyok a helyi  Klauzál Gábor Társaságnak. Tagja voltam a társaság szoborállító bizottságának is, és 2012-ben közös erővel felállíthattuk a művelődési ház előtt az egész alakos Klauzál szobrot.

Mint 20 éve kerületi lakos, külön megtiszteltetés, hogy kerületi művész kollégákkal alkotott csapatunk tervezhette meg  Budafok-Tétény arculatát, közreműködhettem Budafok Borváros turisztikai anyagainak kialakításában, és én terveztem a Cziffra György Művelődési Ház emblémáját is.”