Ugrás a tartalomra

Március végéig biztosan maradnak a korlátozások

2021. március 26. péntek
A kormányfő közölte: 2,5 millió ember beoltása szükséges a nyitás megkezdéséhez
Március végéig biztosan maradnak a korlátozások

A koronavírus-járvány harmadik hulláma miatt a hatályban lévő korlátozó intézkedések március 28-ig még biztosan fennmaradnak – jelentette be Orbán Viktor kormányfő. Hozzátette: amikor eléri az átoltottság a 2,5 millió embert, el lehet kezdeni az újraindítást.

Kiemelte: az oltások számának növelése a legfontosabb védekezési eszköz. Minden héten négyszer-ötször annyi embert oltanak be, mint amennyien megbetegednek. Mivel a következő két hónapban 500 ezerrel kevesebb AstraZeneca-vakcina érkezik, mint amiről megállapodtak, legalább ennyi keleti vakcinát kell szerezni, hogy tudják tartani az oltási ütemet. Tárgyalnak is erről, és jó esély van rá, hogy a kiesett AstraZeneca-vakcinákat kínai és orosz oltóanyaggal tudják pótolni – mondta.

Lapzártánkig az alábbi intézkedések voltak érvényben:

  • Az óvodákat, általános iskolákat április 7-ig bezárták, digitális oktatásra kellett átállni. A középiskolák, főiskolák, egyetemek is online oktatásban működnek tovább.
  • Az üzleteknek be kellett zárniuk, csak az olyan létfontosságú intézmények maradhatnak nyitva, mint az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutak.
  • Szintén szünetelnie kell minden szolgáltatásnak, kivéve a magánegészségügyet.
  • A szabadidős tevékenységeknek szünetelniük kell, a konditermeknek be kell zárniuk, az igazolt sportolók zárt kapuk mögött játszhatnak.
  • A parkok, arborétumok nyitva maradhatnak, a szabadtéri sport megengedett.
  • A maszkviselés mindenhol kötelező, szabadtéren is.
  • A határoknál a személyforgalmat fokozottabban ellenőrzik, a tranzitforgalom továbbra is zökkenőmentes.
  • Az eddig a szállodákra vonatkozó bértámogatást kibővítik a most bezárni kényszerülő szektorokra.

A kormányfő úgy értékelte, hogy további szigorításokat már nehezen viselne el az ország. Azt kérte a családoktól, a fiataloktól és a vállalkozóktól, hogy tartsanak ki. Kitért arra: fokozatosan lehet majd nyitni, és olyan terv kell, amely a beoltottak számához igazítja az újraindítás lépéseit.

A kormányfő múlt pénteken arról is beszélt, hogy a beoltottak száma már meghaladta a másfél milliót. Egymillió 260 ezren rendelkeznek oltási igazolvánnyal, és a fertőzésen igazoltan átesettekkel együtt mintegy kétmillió védett ember van dokumentáltan az országban.

Azt mondta, akik vizsgálattal igazolják, hogy korábban átestek a fertőzésen, szintén kaphatnak védettségi igazolványt. Lesznek olyan szakaszai a nyitásnak, amikor a védettségi igazolvánnyal több szolgáltatás lesz elérhető – tette hozzá.

Kiemelte: ma Magyarországon nem oltópontból van kevés, hanem vakcinából, és van terv arra, hogy új oltópontokat nyissanak, ha kell. Amelyik háziorvos úgy gondolja, hogy a rendelője nem alkalmas az oltásra, annak igyekeznek segíteni. 

(VH – koronavirus.gov.hu)