Ugrás a tartalomra

Más formában, de idén is lesz lomtalanítás - Videóval frissítve!

2020. november 02. hétfő
Az önkormányzat és az FKF közötti egyeztetések eredményként idén november 4. és november 12. között az FKF gyűjtőpontos lomtalanítást szervez kerületünkben, amely az egészségügyi helyzetre tekintettel előzetes időpontregisztrációhoz kötött. A szociálisan rászorulók az önkormányzatnál jelezhetik amennyiben segítséget kérnek a lomok elszállításában.
Más formában, de idén is lesz lomtalanítás - Videóval frissítve!

A rendkívüli járványügyi helyzet miatt az FKF hét kerületben, köztük Budafok-Tétényben is elhalasztotta a megszokott lomtalanítást. Annak érdekében, hogy idén se maradjon el teljesen a szolgáltatás, az FKF szakemberei - egyeztetve önkormányzatunkkal – gondoskodik annak részleges pótlásáról. A kijelölt gyűjtőponton egész évben megnövelt befogadókapacitással – 400 kg helyett 1200 kg/év – állnak a lakosság rendelkezésére.

A gyűjtőpontos megoldást külföldön bevált gyakorlatként alkalmazzák és a nálunk hagyományos közterületi kirakodással szemben több előnye is van. A kijelölt gyűjtőponton a szokásostól eltérően nem egyetlen este, hanem 9 nap áll a lakosok rendelkezésére, hogy megváljanak lomjaiktól. Kerületünk tiszta és rendezett marad, hiszen így a közegészségügyi kockázatot jelentő, nem megfelelő minőségű hulladék nem kerülhet az utcára. Nem utolsó sorban pedig a „lomizás” is megszűnik. A lomtalanítás időszakában kerületünkben a rendőrség és a közterület-felügylet munkatársai fokozottan ellenőrzik a közterületeket, illetve a gyűjtőpont környezetét járőrözéssel és kamerákkal az illegális szemétlerakás visszaszorítása és megelőzése érdekében.

A gyűjtőpontos lomtalanítás hátránya, hogy a gyűjtőponthoz el kell szállítani a feleslegessé vált lomokat. Ez a hátrány azonban a sok előnyhöz képest talán elfogadható, hiszen Budafok-Tétény lakóinak közössége már több alkalommal bizonyította, hogy elkötelezett környezetünk védelme, a zöld megoldások mellett, szeretnek tiszta, rendezett környezetben élni, környezettudatosak és példaértékű ahogy segítik egymást. Önkormányzatunk és az itt élők abban érdekeltek, hogy kerületünkben kulturált, európai módon szabadulhassunk meg a feleslegessé vált dolgainktól, a lomoktól.

Ennek megfelelően kérjük a lakóközösségeket, hogy fogjanak össze, segítsék azokat a tagokat, akiknek nehézségekbe ütközik a szállítás. Természetesen a szociálisan rászorulók sem maradnak segítség nélkül. Az önkormányzat és az FKF közösen segíti őket. Szociálisan rászorulónak tekintendők azok a kerületi lakosok, akik az önkormányzattól lakhatási támogatásban részesülnek.

A regisztráció a rászorulók esetében az önkormányzatnál a szocialiscsoport@bp22.hu email címen, illetve a 061 424 0032-es telefonszámon lehetséges.

Ezt követően, előre egyeztetett időpontban az FKF szállítja el az igénylők otthonából a lomokat. Az érintett személyeket külön is értesíti az önkormányzat a lehetőségről.

 

FONTOS tudnivalók a lomtalanításról!

A kijelölt kerületi gyűjtőpont

HELYSZÍNE: 1225 Budapest, Nagytétényi út 335.

NYITVATARTÁSA: 2020. november 4. és november 12. között minden nap 9-től 18 óráig

REGISZTRÁCIÓ: 2020. október 28-tól a www.fkf.hu oldalon és a 06 80 353 353 telefonszámon.

 

  • A kijelölt gyűjtőpontot kizárólag a XXII. kerületi lakosok vehetik igénybe, amit lakcímkártya és ugyanazon személy nevére szóló személyigazolvány bemutatásával kell igazolni.
  • Egy háztartás 400 kg lomhulladékot szállíthat be.
  • A gyűjtőponton kizárólag a háztartásban feleslegessé vált nagydarabos hulladék, ami méretei miatt nem rakható a hulladékgyűjtő-tartályba, pl. elhasználódott bútorok, ágybetétek, szőnyegek) adható le.
  • A lomnak nem minősülő hulladékféleségek átvételét az FKF munkatársai nem veszik át. Így egyéb anyagfajták, mint háztartási hulladék, szelektíven gyűjthető csomagolási hulladék (pl. papír, műanyag, fém, üveg), építési és bontási törmelék (pl. mosdókagyló, fürdőkád, csempe és törmeléke, használt nyílászárók), sitt, föld, síküveg, zöldhulladék, textil, ipari vagy szolgáltatási tevékenységből származó hulladék, stb. leadására nincs lehetőség még zsákolt vagy kötegelt formában sem.

 

Kérik, hogy a regisztrációkor kapott időpontra mindenki pontosan érkezzen és a mennyiségi korlátozásra vonatkozó, valamint egyéb előírásokat tartsa be!

 

A gyűjtőpontos lomtalanítással egyidőben és ugyanott a veszélyes hulladékok leadására is lehetősége van a kerületieknek.

A leadható veszélyes, illetve egyéb, különleges kezelést igénylő hulladékok típusai és egyszeri alkalommal leadható mennyiségi korlátai:

•  sütőolaj és göngyölegei                                       15 liter, göngyöleg: 5 kg

•  festékmaradék és göngyölegei                              5 liter/20 kg, göngyöleg: 5 kg

•  olajos műanyagflakon                                           5 kg

•  oldószerek, hígítók                                                5 liter

•  növényvédőszerek                                                5 liter

•  akkumulátor, szárazelemek                                  3 db, 1 kg

•  elektromos és elektronikai hulladék                     2 db

•  gumiabroncs                                                          8 db

•  szórópalack                                                            1 kg

•  fénycső                                                                  10 db

•  gyógyszer                                                                1 kg

 

 

A szolgáltatással kapcsolatosan bármilyen kérdéssel a FKF ügyfélszolgálatához fordulhatnak az ingyen hívható zöldszámot tárcsázva:

06 80 353 353

vagy email-en:

fkfzrt@fkf.hu

A további pontos részletekről az FKF a postaládákba eljutatott szórólapján tájékoztat.