Ugrás a tartalomra

Még hatékonyabb lesz a védekezés a szúnyogok ellen

2022. május 11. szerda
Kerületünk az eddig szokásos kémiai védekezés elemeit megtartva az idei évben megkezdi a helyi szúnyoghelyzet pontos feltérképezését. A kerületben zajló munkálatokról, a biológiai módszerről bemutatót tart a térképezést végző cég, a NoMosquito Kft. Az előadásra 2022. május 18-án 17 órától kerül sor a Klauzál Ház kamaratermében, ahol az érdeklődők arról is tudást szerezhetnek, hogy mit tehetünk a saját házunk táján, kertünkben a szúnyogszám csökkentéséért.
Még hatékonyabb lesz a védekezés a szúnyogok ellen

Mindemellett továbbra is élünk a központi, Országos Katasztrófavédelem által szervezett szúnyoggyérítés lehetőségével, illetve a főváros is indít szúnyoggyérítési akciókat, így kerületünkben folyamatosan biztosított a gyérítő tevékenység. Az eddigiek kiegészítéseként, a környezettudatos szemléletünk következő lépéseként indítjuk el idén a biológiai szúnyoggyérítés előkészítő munkáit, amivel a későbbiekben akár kiváltható lehet az utóbbi időben sokat vitatott kémiai módszer nagy százaléka.

Kerületünkben a biológiai szúnyoggyérítés előkészítő, felmérő munkálatainak elvégzése a No Mosquito Kft.-vel együttműködésben fog megvalósulni. A munkafolyamat első lépéseként szükséges a Budafok-Tétényben ártalmat okozó csípőszúnyogfajok beazonosítása. Ez a megalapozó lépés elengedhetetlen a munkafolyamat későbbi szakaszainak sikerességéhez. Magyarországon jelenleg kb. 50 csípőszúnyogfaj él, azonban ezek eltérő jellemzőkkel rendelkeznek, eltérő helyeken szaporodnak. A csapdázással begyűjtött szúnyogegyedek vizsgálata segít megalapozni a feltérképező munkát azáltal, hogy lehet következtetni az egyes fajok élő- és tenyészőhelyeire. A tenyészőhelyek azok a területek, ahol vízterek vannak és fejlődni tudnak a szúnyoglárvák, ilyenek a nádasok, az ártéri pocsolyák, de a kerti tavak vagy a fedetlen esővízgyűjtők is.

A munkafolyamat következő fázisa a konkrét tenyészőhely-térképezés. Ez egyszerre zajlik a Duna menti hullámtérben, ahol az erdei és ártéri fajok találhatók meg, illetve a lakott területeken, ahol főleg a vízfelszínre petéző, kisebb röptávolsággal rendelkező fajok fordulnak elő. A munkafolyamat ezen fázisában a szakértők igyekeznek felkutatni a kerület egészében azokat a vízfelületeket, amelyek a szúnyogok szaporodóhelyeiként funkcionálnak. A későbbiekben a feltérképezett helyek egy valós térképen, egy adatbázisban is megjeleníthetők, és a lakosság számára is elérhetők lesznek, így mindenki tájékozódhat arról, hogy az ő környezetében hol van a szúnyogprobléma forrása. A sikeres kutatómunka alapozza meg a hatékony célirányos, szelektív gyérítést.

Fontos tudni, hogy a szúnyogok nemcsak a Duna mentén vagy egyéb közterületen szaporodnak, hanem a saját kertünkben is. Amennyiben nem vagyunk elég körültekintők, például nem fedett esővízgyűjtőt használunk, nem tisztítjuk az ereszcsatornákat, nem foglalkozunk a takaróponyvákban összegyűlt vízzel, úgy könnyen elősegíthetjük a szúnyogok elszaporodását, így a gyérítés sikerességéhez szükséges egy széles körű társadalmi összefogás a sok bosszúságot okozó rovarok ellen.