Ugrás a tartalomra

Megalakult a képviselő-testület

2024. október 11. péntek
Karsay Ferenc polgármester és a képviselők eskütételével kezdődött az ünnepi alakuló ülés október 10-én a Városháza Dísztermében. Németh Zoltánt közel egyhangú szavazással a polgármester általános helyettesének választották. Elismerésben részesültek az árvízi védekezésben résztvevők.
Megalakult a képviselő-testület

Napirend előtt Tiszavölgyiné dr. Somosy Edina, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményeit, majd a képviselők és a polgármester eskütétele következett. Az ünnepi beszéd, Budafok-Tétény nyugodt és szakszerű működése érdekében, az együttműködés fontosságát hangsúlyozta.

Az ülés megnyitása után Karsay Ferenc tájékoztatta a képviselő-testületet arról, hogy Bakos Miklós és Jurás László megalakították az Ipartestületi Civil Frakciót, Jurás László elnökletével. Fidesz–KDNP Krieger Krisztina vezetésével alakította meg frakcióját. 

A képviselő-testület, közel egyhangúlag, Németh Zoltánt a polgármester általános helyettesének választotta. A szavazás a polgármester javaslatára titkosan és papíralapon zajlott, mivel ellenzéki képviselők jelezték bizalmatlanságukat az önkormányzati informatikai rendszer működtetőinek semlegességében. Karsay Ferenc a konstruktív együttműködés érdekében alpolgármesteri pozíciót ajánlott fel az ellenzéknek, de ezt nem fogadták el. Perlai Zoltán azzal indokolta a visszautasítást, hogy a pozíció elfogadását, a Momentum elutasítása miatt, nem támogatta egyöntetűen az ellenzéki összefogás.

A Pénzügyi és Átláthatósági Bizottság megalakítását az ellenzéki képviselők levetették a napiendről. A Bajkó-Sokoray István, Kazinczy Krisztina, Kerekes Gábor, Móga Bernadett, Pajin Bálint, Perlai Zoltán, dr. Staudt Máté és Szépvölgyi Gergő képviselők által, a Képviselő-testület 2024. évi munkatervének módosítására benyújtott sürgősségi indítványt, 7. napirendként, Krieger Krisztina képviselő módosító javaslatával egyhangúan fogadták el.

Az október 1-jétől életbe lépett, az Országos Mentőszolgálat által működtetett ügyeleti rendszerben a háziorvosokat is bevonják az ügyeleti rendszerbe, amit rendelési idejükben kell ellátniuk. Az önkormányzat a kerületi háziorvosok rendelési idejének zavartalansága érdekében olyan megoldásra tett javaslatot, amely kiegészítő egészségügyi ellátási formát biztosít hétköznap 8 és 16 óra között a felnőtt lakosság részére:

  • kerületi ellátópont működtetése, ahol a betegek mentőszakápolói-mentőtiszti segítséget kapnak, és vizsgálat után további ellátási formába küldhetők;
  • mentőtiszti kocsi biztosítása a háziorvosok halottvizsgálati feladatainak átvállalására; valamint
  • őrzött betegszállítás biztosítása az ellátópontról, vagy háziorvos rendelkezése szerint sürgősségi osztályra.

Az ellátás december 31-ig – az idei költségvetés Egészségügyi és szociális feladatok / Ügyeleti szolgáltatások jogcímsorának biztosításával – a Káldor Adolf Szakrendelőben működik.

Budafok-Tétény önkormányzata a dunai árhullám szeptember 21-i tetőzésével összefüggő árvízvédelmi többletfeladatok ellátásában részt vevő kerületi rendőrök jutalmazása érdekében a Közrendvédelmi Alapítvány Budafok-Tétény számára 1 millió forintot biztosít, a Budafok-Tétény Polgárőrség és az Önkéntes Tűzoltó Egyesületet pedig 900 ezer forinttal támogatja. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság Dél-Budai Katasztrófavédelmi Kirendeltsége kollégáinak jutalmazása nem szerepelt az előterjesztésben, mert ők a Margitszigeten védekeztek, de ellenzéki javaslatra, kapnak 1 millió forintot a kerületi őrs működtetésére.

A további részletek elérhetők az önkormányzat online képviselői rendszerében:

https://kr.budafokteteny.hu/

Fotók: Horváth Tamás