Ugrás a tartalomra

Megbecsüljük a kerületiekért dolgozókat

2016. augusztus 28. vasárnap
ÁLLÁSPONT - Szepesfalvy Anna alpolgármester
Megbecsüljük  a kerületiekért dolgozókat

Néha furcsa híreket olvasni az önkormányzatokról. Hol az ellenzék „aggódik”, hogy az önkormányzatok csak azért sem hajlandók rendesen megfizetni a közalkalmazottakat, hol egyes kormányzati tényezők „aggódnak”, hogy az önkormányzatok nem a megjelölt célokra költik a költségvetési forrásokat. Pár hete még országos védőnői sztrájk lehetőségéről szóltak a sajtóhírek, azt állítva, hogy az önkormányzatok nem adják át a védőnőknek a kormányzat által ígért és átutalt béremelést. Korábban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a kormány által béremelésre szánt összegnek csak a töredékét kapják kézhez a védőnők, amíg nem kötelezi a munkáltatóikat jogszabály arra, hogy a központi költségvetésből utalt kétmilliárd forintot teljes egészében erre fordítsák. Nem tudjuk, mennyire voltak ezek a vádaskodások és aggodalmak megalapozottak. Nekünk az a tapasztalatunk, hogy az általunk ismert önkormányzatok – hiszen ismerjük egymás munkáját, kicseréljük a tapasztalatainkat – erejükön felül igyekeznek megbecsülni dolgozóikat. Ami a mi önkormányzatunkat illeti, Budafok-Tétényben az OEP által a védőnők fizetésemelésére átutalt teljes összeget a védőnők bérére fordítottuk – természetesen.

A kerületi védőnők vezetője, Pintér Lászlóné a polgármesternek írt rövid levélben nyugtázta az intézkedést: „Köszönjük, hogy megszavaztátok a kormány által javasolt béremelést! Különösen annak tükrében, hogy információnk szerint sajnos ez nem általános a többi önkormányzat esetében. Jó érzéssel tölt el minket, hogy a mi vezetőink megbecsülik munkánkat.”
Egész ágazatok béremelése csak az ország gazdasága teljesítőképességének javulásával válhat lehetségessé. A pedagógusok után most a szociális és az egészségügyi ágazat van soron. Majdnem 20 ezer orvost és 80 ezer ápolót érint az ősszel induló bérrendezés az egészségügyben, amire összességében 100 milliárd forintot fordít két év alatt a kormány. A kerületben emelkedni fog az ápolók, a szakorvosok, a szakorvosjelöltek és a szociális ágazat dolgozóinak a bére. Csak ez utóbbi országosan nagyjából 93 ezer ember és családjuk számára jelent életszínvonal-emelkedést.

Az egészségügyi szakdolgozók szeptembertől új bértábla alapján kapják a fizetésüket, amivel idén átlagosan bruttó 26,5 százalékos, 2017 novemberétől bruttó 12 százalékos, 2018., illetve 2019. november 1-jétől pedig 8-8 százalékos alapbéremelésben részesülnek. Így 2019 végére, vagyis 38 hónap alatt összességében bruttó 60-70 százalékkal emelkedik a szakdolgozók bére. Az orvosok bére idén szeptember 1-jétől bruttó 107 ezer, 2017. november 1-jétől bruttó 100 ezer forinttal emelkedik.

A szociális dolgozók bérkiegészítését és bérpótlékát illetően a 2014-ben kezdett emelések az elmúlt két évben 16 százalékot, vagyis bruttó 24 ezer forintot tettek ki. 2016 szeptemberétől 7,5 milliárd forint áll rendelkezésre béremelésre. 2017-ben összesen mintegy 225 milliárd forintot fordít a közszféra béremelési programjára a kormány.