Ugrás a tartalomra

Megelőzés és gyógyítás felsőfokon

2023. augusztus 16. szerda
Harmincnyolc éve szolgálja a gyerekeket Tóth Márta doktornő
Megelőzés és gyógyítás felsőfokon

Az egészségügy területén végzett munkája elismeréseként Siposné dr. Tóth Márta Ágota (képünkön középen) a Kerület Napján Dr. Bálint Béla-díjat vehetett át. A csecsemő- és gyermekgyógyász doktornőt annak ellenére meglepte a szakmai elismerés, hogy két-három évvel ezelőtt páciensei – köszönetüket kifejezve, személyes történeteikkel alátámasztva – a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjra jelölték.

A harmincnyolc éve orvosi hivatást ellátó gyermekorvossal a gyerekek egészségi állapotáról, a gyógyításról és a betegségek megelőzéséről is beszélgettünk.

– Mit jelent Önnek ez a kitüntetés?

– Nagyon örülök, hogy érdemesnek tartottak rá, mert úgy gondolom, hogy az elismerésben a tudásom és a megítélésem is szerepet játszik. 2005 óta dolgozom a kerületben. Madarat lehetett volna fogatni velem, amikor megvásárolhattam ezt a körzetet, ahová jelenleg nagyjából ezerötszáz gyermek tartozik, a szabad orvosválasztás okán körzeten kívüliek és „külsősök” is.

– Visszatekintve és most milyennek látja a gyermekek állapotát?

– Az orvosi munkát vidéken kezdtem, az esztergomi városi kórházban, ahol rengeteget tanultam. Kollégáim szinte kézen fogva vezettek be a szakmába. Később dolgoztam budapesti kórházakban és Sóskúton, körzetben is. A gyerekek egészségügyi állapota vidéken lényegesen jobb volt, mint a fővárosban. Helyben jártak óvodába, iskolába, sokat mozogtak, levegőn töltötték a szabadidőt, és a nagymama főztjén nőttek fel. Ma a túlsúlyosság áll a legtöbb probléma hátterében. Ez többségében nem betegségből, hanem a nem megfelelő táplálkozásból és a mozgáshiányból ered. A mai gyerekeket rengeteg inger éri, és a covid sem használt a mentális egészségüknek. Évről évre nő azoknak a gyerekeknek a száma, akikkel télen-nyáron megfelelő szakembereknek kellene foglalkozni. Sokkal több pszichológusra lenne szükség, mint amennyi van.

– Iskola-egészségügyből és ifjúságvédelemből is szakvizsgázott.

– Másfél éve nem dolgozunk az iskolákban, mert önálló, főállású iskolaorvos foglalkozik a diákokkal. Örülök ennek, mert így a csecsemő- és gyermekgyógyászatra fókuszálhatok. A gyógyítás érdekében a szakmai, akadémiai tudásomat sokszor homeopátiával ötvözöm, azonban a megelőzést tartom a legfontosabbnak. Jó, hogy sok oltás támogatott államilag, de a kötelező védőoltások mellett az ajánlottakat is érdemes beadatni, még akkor is, ha azok esetenként több tízezer forintba kerülnek. Ilyen például a kullancs által terjesztett vírus elleni vakcina, amellyel megelőzhető az agyvelőgyulladás. A méhnyakrák elleni oltás 13–14 éves lányoknak és fiúknak egyaránt térítésmentes, de azt kérni kell. Örülök, hogy az eddig csak ajánlott, bárányhimlő betegség elleni oltás kötelezővé és térítésmentessé válik, így megint teszünk egy pici lépést, „eltűnik” életünkből egy újabb gyermekbetegség.

Tamás Angéla