Ugrás a tartalomra

Megelőzéssel az egészségért

2024. május 09. csütörtök
Védőnők és iskolaorvosok prevenciós napja a Klauzál Házban
Megelőzéssel az egészségért

Új kezdeményezéssel lepte meg az itt élőket a kerületi Védőnői Szolgálat: prevenciós napot tartott a Klauzál Házban, ahol a kerület három iskolaorvosa adott elő.

– A prevenciós napot azért szerveztük meg, hogy abba a munkába, amelyet a fiatalok körében végzünk, bevonjuk a szülőket és nagyszülőket is. Ezt a célt szolgálják az iskolaorvosok előadásai, a gyakorlati bemutatók és az állapotfelmérés is – tájékoztatta lapunkat a Védőnői Szolgálat 22. vezetője, Kincsverőné Pötörke Katalin, aki elmondta: lassan egy éve, hogy a kisgyermekes családokat ellátó védőnőket kivették a szolgálat dolgozói közül, nagy sajnálatukra ők már a Szent Imre Kórház alkalmazottai. Tavaly július óta csak a hat iskolai védőnő és a három iskolaorvos tartozik az intézményükhöz.

Az előadásokat tartó orvosok közül Miklós Borbálától megtudtuk, hogy ők iskolaorvosként leginkább prevenciós szakemberek, hiszen az óvodákban, iskolákban elsősorban a gyerekek szűrővizsgálatait és kötelező védőoltásait intézik. Elárulta azt is, hogy iskolaorvosként és szülőként egyaránt oltáspárti, saját négy gyermeke a kötelezőkön túl az ajánlott vakcinákat is megkapja a megfelelő életkorban.

A XXI. század legnagyobb népegészségügyi problémájáról Pernyei Dalma gyermekorvos beszélt, aki kiemelte, hogy a túlevés és a mozgásszegény életmód nemcsak a felnőtteket veszélyezteti, hanem már gyerekkorban látni a jeleit: először csak az elváltozást, majd a betegséget megelőző állapotot is. Aláhúzta, hogy az elhízottság ellen mozgással és egészségtudatos étkezéssel tehetünk a legtöbbet.

Mády Kinga iskolaorvos azt hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy évente, kétévente mindenki részt vegyen labor-, fogorvosi, illetve szemészeti vizsgálaton, a nők emlő-, a férfiak pedig hererákszűrésen.

Az előadások mellett az érdeklődők a demonstrációs eszközök segítségével megtanulhatták a védőnőktől a tapintásos önvizsgálat módszereit, az újraélesztést, illetve vércukor-, vérnyomás- és testzsírszázalék-mérésre is lehetett jelentkezni.

Tamás Angéla