Ugrás a tartalomra

Megemlékezés a Szent Vince-oszlopnál

2024. február 10. szombat
A nemrég elhunyt Sárkány Péterre is emlékezett a Promontorium Borlovagrend.
Megemlékezés a Szent Vince-oszlopnál

Megemlékezést szervezett a Promontorium Borlovagrend Szent Vince napján a XI. kerületi Szent Vince-emlékoszlopnál. A borlovagrend nagymestere, Bitai Gergely a helyszínen elmondta: a hagyomány szerint „ha csorog a Vince, teli a pince”, ha pedig „kopog a Vince, akkor kopog a pince”. Ez azt jelenti, hogy a borászok szerint ha ezen a napon olvadni kezd a hó és a jég, akkor valószínűleg jó termés lesz a szőlőben, ha viszont hideg van, akkor lehet, hogy elfagynak a fürtök.

Vince napján a frissen vágott szőlővesszőket megáldják, vízbe teszik, hogy kicsírázhasson és kihajthasson. Ha a vesszők megerednek, az szintén jó termést ígér. A megemlékezést először tíz évvel ezelőtt tartották meg, Sárkány Péter, a borlovagrend nemrégiben elhunyt tagja alapította. Az idei Vince-napon az alapítóra is emlékeztek a borlovagrend tagjai. 

Meskó Márk, a Promontorium Borlovagrend tagja, Sárkány Péter barátja elmondta: a rendtársa egy lelkes, minden vonatkozásban odaadó ember volt, aki népszerűsítette a szőlőtermesztést és a borászkodást is. Találmánya, a különleges szőlőmagőrlemény egyfajta gyógykészítménynek is számított. Felkészült volt a szakmájából és más tekintetben is, a Szent Vince-emlékhely is az ő nevéhez fűződik, Sárkány Péter javaslatára karolta fel a megemlékezés ügyét a Promontorium Borlovagrend. 

(VH – PTV)