Ugrás a tartalomra

Megemlékezés Halottak napján

2022. november 17. csütörtök
A Pofosz a Budafoki Temetőben emlékezett
Megemlékezés Halottak napján

Halottak napi megemlékezést tartott a Magyar Politikai Foglyok Szövetsége XXII. kerületi szervezete az 1956-os szabadságharcban elhunyt hősök emlékére. A megemlékezésen Karsay Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket.

– Ma halottak napja van. Kezdet és vég. Születés és halál. Október 23. és november 4. – kezdte a beszédét a kerület vezetője, párhuzamot állítva a születés és az elmúlás, illetve a forradalom kitörése és a szabadságharc leverése között.

– Senki közülünk nem él önmagának, és senki nem hal meg önmagának. Míg élünk, Istennek élünk, s ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk” – idézte Szent Pál levelét a Szentírásból. Hozzátette: a Biblia igazsága hőseinkre is vonatkozik. Ma azért vagyunk ugyanis itt, hogy megőrizzük a szívünkben azoknak a hősöknek az emlékét, akik feláldozták az életüket a magyar szabadságért. Hagyományosan a szeretet és az emlékezés lángjait gyújtjuk meg ilyenkor a Budafoki Temetőben.

Aki igaz, Istennek tetsző dolgot cselekedett ’56-ban mint forradalmár, november 4-e után józan ésszel nem számíthatott rá, hogy majd 70 év elteltével hősként fognak emlékezni rá. Akik pedig akkor és most is idegen hatalmak érdekeit szolgálták/szolgálják, nem számítottak és nem számítanak rá, hogy rövid időn belül, legalább erkölcsileg elítélik őket, és kiderül hazaárulásuk.

Dr. Takács Pál, Dr. Fáy Ferenc, Priska József Tamás és társaik sem számíthattak rá, hogy hősként fogunk emlékezni rájuk, ahogy ez méltán megilleti őket.
Mert az 1956-os események ma is irányt mutatnak számunkra. Történelmünk során már oly sokszor kellett harcolunk a magyar szabadságért, és a szabadság, amiben ma élünk, jórészt nekik köszönhető, nemzetünk hőseinek.

A mai világban is harcolnunk kell a függetlenségünkért, és ahogy 1848-ban, ’56-ban tanúbizonyságot tettek felmenőink, nekünk is meg kell vívnunk saját harcunkat. Különösen igaz ez napjaink Magyarországán, a mai Budapesten.

Ne felejtsük el Bem tábornok ’48-as forradalomban született szavait: A gyávák soha nem kezdik el. A gyengék sohasem fejezik be. A győztesek sohasem adják fel! Ne adjuk fel mi sem! – zárta beszédét a polgármester.

Az eseményen Németh Zsolt országgyűlési képviselő és Péter Árpád, a helyi Pofosz elnöke is emlékezett, de jelen volt a kerületben jól ismert ’56-os hős, a néhai Priska József özvegye, Priska Éva is.

(VH)


yertyagyújtás az urnatemetőben

Ökumenikus szertartással emlékeztek meg az elhunytakról az Angeli úti urnatemetőben Mindenszentek napján, november elsején. Az immár hagyományosnak számító eseményen a húsvéti gyertya meggyújtásával emlékeznek az elhunytakra, hiszen ez a feltámadást is kifejezi, összeköti a holtat és az élőt, Krisztus fényét szimbolizálja. A halottakra való emlékezés ezért nemcsak gyász, hanem az örök élet hitének és a feltámadás reményének napja is. A megemlékezésen a hagyományos egyházak, a helyiek és az őket képviselő civil szervezetek mellett gyertyagyújtással emlékezett Karsay Ferenc polgármester is.