Ugrás a tartalomra

Megérkezés és találkozás

2018. december 01. szombat
Mazgon Gábor: „A barossi Mária szeretettel hív mindenkit várni e gyermek születését”
Megérkezés és találkozás

Advent idején készítjük fel szívünket, lelkünket a karácsonyra, Jézus eljövetelére. A Baross Gábor-telepi Jézus szíve plébánia is készül a hívek fogadására.

De mi is az advent? – erre kerestünk választ Mazgon Gábor plébániai kormányzónál, aki a következőket válaszolta:
– Az advent megértését talán szerencsés karácsony lényegi jelenésének keresésével kezdeni. A látható – e szerethető gyermek – elvezet a láthatatlanhoz, a magasságbeli misztériumaihoz. A látható a betlehemi idill, a láthatatlan az Atya szelídsége, a lélek tapintata, és végül ezen öntudatlan gyermek örök bölcsessége és alázata, hogy Isten létére emberré lett. Hátrahagyott minden hatalmat és dicsőséget – miérettünk! Miérettünk és az Atya iránti örök, szabad engedelmessége miatt. Ha pedig karácsony titka egy örök isteni harmónia, szabad engedelmesség, az erő alázata és az alázat ereje, akkor még a legelkötelezettebb kereszténynek is kell venni most egy nagy levegőt, hogy december 24-re megérkezzen e mélységek küszöbéhez.
– Az advent tehát egy megérkezés a találkozáshoz?
– Igen, miközben az Úr is jön felénk, jön hozzánk, ezért az elnevezés: Adventus Domini, Úrjövet. Emellett advent talán legfontosabb titka: az egyháznak az a készülete, melyet most így neveznék: egy tiszta szépség pedagógiája. A különben nem éppen hívő Kosztolányi Dezső erről így ír: „Olyan szép mindez, hogy az egyházhoz akkor sem volna szabad hozzányúlni, ha Isten nem volna sem égben, sem bennünk. Ha valami szörnyű hatalom kipusztítaná a világból a virágokat, a színeket, és hamuszürkévé tenné a földet, vagy eltörölné a modern ember játékszerét, a sportot, nem okozna akkora kárt, mintha az egyházat törölné el.”
– Ezenkívül mit jelent még az advent a Baross-telepi híveknek?
– A Baross Gábor-telepi templomnak és közösségének – úgy összegezném most az itt eltöltött két és fél év tanulságát – van egy sajátos hangulata, ami sokak számára meghívó. Ezért bátran üzenem az olvasóknak, a barossi Mária szeretettel hív mindenkit várni e gyermek születését. Ez, persze, így talán túlságosan is titokzatosnak hangzik, de advent az elkötelezett tanítványok számára elsősorban talán a rorátékat jelenti, a szentgyónást, a méltóságteljesebb, reménykedő éneklést. A többieknek pedig leginkább olyan emlékek újjáéledését, melyek valami valódit, valami földöntúli reményt adhatnak. Hát már csak ezért is szeretném „belekiabálni” a XXII. kerületi emberek fülébe és lelkébe: olyan szép ez az advent! Barosson meg még inkább – csak tessék szétnézni a honlapunkon. Így kívánok mindenkinek igazán szép adventet és reményteli karácsonyt! (Temesi László)

Megérkezés és találkozás