Ugrás a tartalomra

Megkezdődik a szúnyogirtás Budapesten

2021. május 05. szerda
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idei szúnyoggyérítési programja keretén belül a Sopron és a Budapest környéki vizekben folytatódik a szúnyoglárvák elleni biológiai védekezés.
Megkezdődik a szúnyogirtás Budapesten

A kivitelezést elsősorban gépjárműre rögzített, nagynyomású permetezővel végzik, azokra a vizes területekre, amelyeket nem lehet autóval megközelíteni, azokat gyalogosan megközelítve juttatják ki a biológiai készítményt. A héten 450 hektárnyi vízfelületre adagolják ki a lárvák ellen használt természetes anyagot.

A szúnyoggyérítés során a szúnyogok tenyészőhelyén egy természetes baktérium által termelt fehérjét tartalmazó készítményt juttatnak a vízbe. Ez a fehérje a kijuttatott dózisban kizárólag a csípőszúnyogok lárváit pusztítja el, minden más élőlényre, így a nem vérszívó szúnyogokra is ártalmatlan.

Az elmúlt napok esős időjárása kedvez a szúnyogoknak, a tavak és folyók mentén víz alá került számos olyan terület, amely ideális élőhelyet biztosít a szúnyoglárvák számára. Hűvös időben két-három hétig tart a szúnyoglárvák fejlődése, ennyi idő áll rendelkezésre a felmérésre és a kezelések elvégzésére. Az elmúlt két hétben csaknem 8000 hektáron végeztek biológiai szúnyoggyérítést, zömében repülőről.

Fontos, hogy mi is tehetünk azért, hogy kevesebb szúnyoggal találkozzunk idén, ugyanis egy vízzel teli virágcserépben, gumiabroncsban, madáritatóban akár ezer lárva is kifejlődhet. Ezért érdemes ezeket néhány naponta kiüríteni, az esővízgyűjtő hordókat pedig szúnyoghálóval lefedni.

Megkezdődik a szúnyogirtás Budapesten

Forrás: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság