Ugrás a tartalomra

Megkezdődnek a gyerektáborok

2023. június 20. kedd
Tánc-, színházi, képzőművészeti és sportprogramok várják a fiatalokat
Megkezdődnek a gyerektáborok

Idén nyáron is természetesen napközis tábort szerveztek a kerületi gyerekeknek. Az önkormányzat által biztosított nyári táborok esetében ugyanazt az összeget kell befizetni, mint az iskolai étkezésért. A kedvezményre jogosultak a tábort is fél áron vagy ingyenesen vehetik igénybe. Kerületünkben 2015 óta, vagyis 8 éve nem változott az iskolai térítés összege, a teljes árat fizetőknek napi 622 forint a díj, ami magában foglalja a szabadidős és sporttevékenységeket is. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy Budapest egyes kerületeiben jelentősen többet kérnek a szülőktől az ellátásért: Óbudán 731, Újpalotán 975, Újpesten pedig 2985 forintot kell fizetni naponta.

Az önkormányzat 8 héten át, június 28-tól augusztus 19-ig várja nyári táborába a kerületi iskolákban tanulókat. A helyszínek a Klauzál Ház és a Hajós Alfréd Tanuszoda, valamint a Kozmutza Flóra iskola. Az önkormányzati táborok tehát alapvetően ingyenesek, a szülőknek csak az iskolai étkezés díját kell befizetniük, és a gyerekekre vonatkoznak az iskolában igénybe vett kedvezmények is. Az általános iskolai alsó és felső tagozatos korosztály részére az életkori és nemi sajátosságoknak megfelelő változatos programokat, sport- és sorversenyeket, kézműves-foglalkozásokat, valamint hetente legalább egyszer „pancsoló” medencét és egy úszásra alkalmas mély vizű medencét is kínál a tábor. A gyermekeknek legalább heti egy alkalommal szakképzett oktatók irányításával úszásoktatáson is lehetőségük lesz részt venni. Az úszáson kívül a gyermekek számára légvár, akadálypálya, zsinórlabda, sorverseny és más sporttevékenység, ki mit tud, színházi előadások, kézműveskedés, agyagozás biztosított, valamint az ismeretterjesztő foglalkozások keretében számos interaktív előadás, bemutató részesei lehetnek. Ilyen program a tűzoltóság bemutatása, a hagyományőrzés, a kutya-gyerek kommunikációs tréning, az építészeti és idegenforgalmi látványosságok megismerése. Sok szabadtéri programot is terveznek, kirándulnak a Tétényi-fennsíkra, Kamaraerdőbe. Fakultatív programok közül válaszható számukra: Eleven Park, Tropicarium, Kockapark, Budakeszi Vadaspark, lézerjáték, mozilátogatás.
A Klauzál Házban ezenkívül lesznek fizetős tematikus táborok is. A teljesség igénye nélkül ilyen a Táncolj velünk! tánc- és mozgástábor, amelyet a június 19–23. közötti időszakra hirdettek meg a 7–12 éves korosztály részére. Az idei programot Fejes Erika vezeti, akit már jól ismerhetnek a kerületiek az Ovis torna és a Forma mozgásstúdió tanfolyamról. Szintén a Klauzál Házban lesz a Játssz velünk színházat! tábor július 24–28. között a 6–14 éves korosztály részére. A vezető Nagy Péter (Peppino bohóc) színművész. Megkezdődik a Kiszínezzük a világot önfelfedező és képességfejlesztő tábor is július 31. és augusztus 4. között a 8–12 éves korosztály részére, illetve a Bábjátékok mesés világa tábor augusztus 7. és 11. között a 7–12 éves korosztály részére. Utóbbit Borbély Krisztina, a Batyu Színház színésze, a Turay Ida Színház koreográfusa és táncpedagógus vezeti. Két időszakban szervezik meg idén is a nagy sikerű Hófehér fóka görkoritábort a Demjén István iskola tornatermében június 19. és 23., illetve június 26. és 30. között. Idén nyáron is lesz intenzív úszótanfolyam június 19. és augusztus 18. között a Hajós Alfréd Tanuszodában. A kilenc héten át tartó intenzív úszásoktatáson a gyerekek heti turnusokban, hétfőtől péntekig 45 perces úszásoktatáson vesznek részt.

(VH)