Ugrás a tartalomra

Megmenekülhetnek a platánfák

2023. április 03. hétfő
Újabb bejárást tartanak a BKK és az önkormányzat részvételével a rózsavölgyi bicikliút miatt
Megmenekülhetnek a platánfák

Két és fél órás lakossági fórumot tartottak március 29-én szerdán a Rózsavölgyi Közösségi Házban. A téma a területen áthúzódó tervezett bicikliútvonal volt, amelyet a Honfoglalás útra képzel el a kivitelező, a helyiek közül azonban sokan az Ady Endre útra szeretnék áthelyezni az útvonalat. 

Negyedórával a szerda délután öt órára meghirdetett kezdés előtt megtelt a Rózsavölgyi Közösségi Ház nagyterme. Nem csoda, hiszen sokakat érdeklő kérdések voltak terítéken a lakossági fórumon, amelyen természetesen megjelent a fórumot kezdeményező Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere, valamint Németh Zoltán alpolgármester, Jurás László, Daróczi Károly és Zugmann Péter kerületi önkormányzati képviselők. Részt vett a lakossági fórumon Takács Krisztina projektvezető, Sebestyén Gábor osztályvezető és Horváth László beruházási igazgató, mindhárman a BKK részéről. Ellenben Erő Zoltán főépítész és Bardóczi Sándor főtájépítész a fővárosi önkormányzattól, valamint Szitter Zsófia tervező a Global Terv Kft. képviseletében nem jött el a rendezvényre, bár hivatalosak voltak.

Bicikliút Budafok-Belváros–Rózsavölgyön keresztül, ez volt a lakossági fórum témája, kiegészítve olyan húsba vágó kérdésekkel, mint a Leányka utcai „dombos” játszótér sorsa, a mellette húzódó, most még kivágásra ítélt platánsor jövője, és hogy merre haladjon a bicikliút, vajon a jelenleg tervezett Honfoglalás úti nyomvonalat, vagy az Ady Endre úton húzódót preferálják az itt lakók.

Az EuroVelo 14 (Duna menti) Budapest–Balaton kerékpárútvonal fővárosi szakasza (Duna–városhatár) tervezési projekt XXII. kerületi szakaszának bemutatása – ezt a címet viselte hivatalosan a fővárosi önkormányzat tisztségviselői helyett a BKK illetékeseinek részvételével megrendezett tájékoztató. A projekt Budapest főváros megrendelésében készül, legalábbis annak budapesti szakasza.

Karsay Ferenc polgármester hangsúlyozta, nincsenek jó tapasztalatok a fővárosi beruházásokról. Ezért is hasznos egy ilyen fórum, hogy részleteiben megismerjük a szóban forgó projektet. A polgármestert, mint jelezte, sokan megkeresték, mert féltik a Leányka utcai játszóteret, de a fákat és a természeti környezetet is. A veszélybe került platánfák megvédése érdekében sem adta a kerület egyelőre a hozzájárulását a bicikliút megépítéséhez – nevezzük ezt „zöldszempontnak”.

A kerékpárútra természetesen szükség van, ez nem vitás, elsősorban az idegenforgalom miatt, de nem mindegy, hogy hol húzódik, ezt viszont Horváth László hangsúlyozta.
Az előzmények 12 évre nyúlnak vissza: 2011-ben született kormányhatározat a bicikliút megépítéséről, és 2014-ben írták alá a szerződést a tanulmánytervről. Az akkori Nemzeti Fejlesztési Minisztérium jóváhagyásával születtek meg a nyomvonalváltozatok. Budaörs-Kamaraerdőtől a Balatonig már lényegében elkészült a bicikliútvonal. A folytatáshoz hiányzó pénzt európai uniós pályázat útján kívánják előteremteni, 2019 vége óta van a BKK-nál a feladat.

Amikor a rózsavölgyi lakosokhoz került a mikrofon, felforrósodott a hangulat. „A Honfoglalás utcán nem fér el bicikliút, annyira szűk az utca”, háborgott egy ottani lakos, aki agyrémnek tartotta az elképzelést, és helyette a párhuzamosan, de a patak túlsó oldalán húzódó Ady Endre utat javasolta.

Takács Krisztina erre reagálva arról beszélt, hogy az Ady Endre út is szóba került mint nyomvonal, de elvetették, mert az nem elég széles egy kerékpársáv kialakítására. A külön kerékpárutat csak 120 fa kivágása árán lehetett volna megoldani. A Honfoglalás úton, amely ma már lakó-pihenő övezet, csak kerékpársávot jelölnének ki, nem külön kerékpárutat, és azt is csak a csomópontok környezetében.

Ami a Leányka utcai játszóteret illeti, a kerület kifejezett kérése volt, hogy a közösségi kertek területéből ne vegyenek el! Új kerékpáros híddal menne be az útvonal a játszótér és a közösségi kertek közé. Jó hír, hogy jelen pillanatban módosítás előtt áll a tervrajz, és arra törekednek, hogy a platánfák megmenekülhessenek. Meglehet, szükség lesz néhány játszóeszköz áttelepítésére, ezeket a terveket jövő héten készítik el. Summázva: a platánfákat és a közösségi kertet nem érintik, és a játszóteret is a lehetőségekhez képest megkímélik.

A 3 méter széles kerékpárút mellett haladna egy 1,9 méter széles gyalogút, a kettő között pedig egy fasor települne, mindez a lakótelepen. Az egésznek kerékpáros útvonal a hivatalos elnevezése.

Régóta, egészen 1990-től kezdve, mindig az Ady Endre út szerepelt a tervekben, a Rózsavölgyi Egyesület mindig is kerékpárútpárti volt. Szerintük a Honfoglalás út mint kerékpárútvonal nem megoldás az ott parkoló rengeteg autó miatt, hiszen csak egyetlen sáv használható.

Következő kérdés: miért kell egyáltalán bevinni a bicikliutat a játszótérre? Horváth László közölte: a kerékpáros híd odébb építését a közművezetékek akadályozzák. Jövő héten egy újabb bejárás lesz, amelyen lakossági képviselő is szeretne jelen lenni. Az Ady Endre úton a 41-es villamos mellett vannak a fák. A fák gyökere sérülne, ha közvetlenül oda építenék a bicikliutat. Az összes fát ki kellene vágni, mert nem lehet közvetlenül a fatörzsek mellett futtatni az útvonalat, de ez nemcsak környezetkárosítás lenne, nem adnának rá engedélyt sem! Olyan típusú bicikliút pedig, amilyen például a Bem rakparton van, szintén nem kapna építési engedélyt ezen a helyszínen, mert ma már nem felel meg a szabványnak. A Honfoglalás úton ugyanakkor nyomokat festenének fel ott, ahol amúgy is mindenki kerékpározik jelenleg is – hangzott el a fórumon. 

A hosszúra nyúlt rendezvény végeredménye az lett: a közeljövőben lesz egy újabb bejárás a BKK és az önkormányzat képviselőinek részvételével, és akkor talán megszületik a megállapodás.

Városházi Híradó // Ch. Gáll András