Ugrás a tartalomra

Megnőtt az igény a laborvizsgálatra

2021. szeptember 28. kedd
Maximális kapacitással dolgoznak a megnövekedett várólisták csökkentésén
Megnőtt az igény a laborvizsgálatra

Kerületünkben sokan nehezményezték a közösségi média oldalain, hogy csak több héttel későbbi időpontot kapnak a laboratóriumi vizsgálatokra. Ennek kapcsán megkerestük Kiss Norbert ügyvezető igazgatót a Káldor Adolf Szakrendelőben, vajon mi az oka a hosszú várakozásnak, és hogyan tudják ezt a problémát orvosolni.

Az intézményvezető elmondta: az utóbbi egy hónapban valóban több időt kell várniuk azoknak, akik laboratóriumi vizsgálatot szeretnének elvégeztetni. A rendelőintézetben nem szűkítették a kapacitást, ugyanakkora vizsgálatszámmal dolgoznak most is, mint a korábbi időszakban vagy az előző években, de augusztus közepétől jelentősen megnőtt az igény, és az eddigiekhez képest sokkal többen kérnek időpontot.  

– A járvány miatt elhalasztott műtétek és orvosi beavatkozások pótlása, a páciensek vagy az orvosok által későbbi időpontra eltolt szűrővizsgálatok és a nyaralások miatt elmaradt vérvételek erőteljesen megemelték a laborvizsgálatra jelentkezők számát. Az egészségbiztosító meghatározza, mekkora vizsgálatmennyiséget finanszíroz havonta, és mi jelen pillanatban ennek a háromszorosát végezzük el. Ennél több nem vállalható, ha minőségi munkát akarunk végezni – sorolta fel az okokat Kiss Norbert, aki arra kéri a vérvételre váró pácienseket, legyenek pici türelemmel. Kiemelte, hogy a műtéti előkészítéshez, CT-hez, onkológiai vagy egyéb fontos kezeléshez szükséges, orvosszakmailag indokolt, sürgős vizsgálatokat természetesen soron kívül, a megadott időponton belül elvégzik, hiszen ez erkölcsi és szakmai kötelességük.

Az ügyvezető igazgató felhívta a figyelmet arra, hogy a szakrendelőben változatlanul négy munkaállomáson történik a vérvétel, ahogy eddig és ezután is, de aki nem tud eljönni a laboratóriumba, az a háziorvosától is kérheti, hogy vegye le tőle a vért, amelyhez minden feltételt biztosítanak. Laboratóriumuk kapacitását a szakorvosokkal és háziorvosokkal egyeztetve azzal is próbálják növelni, hogy a beutalókon az iránydiagnózis felállításához szükséges és elégséges vizsgálatokat kérjék a háziorvosok és szakorvosok, így többen és előbb kerülhetnek sorra. Azon dolgoznak, hogy a lehető legoptimálisabban kihasználják kapacitásaikat, arra törekszenek, hogy a lehető legtöbb beteget a lehető legrövidebb időn belül el tudják látni a laboratóriumban, és természetesen a szakrendeléseiken is. Mivel a szűrés jellegű vizsgálatok tájékoztatást nyújtanak az orvos, illetve a páciens számára, ezért azok tervezhetők, ahogy a jogosítványok meghosszabbítása is, ezért érdemes előre időpontot foglalni, kicsit több időt hagyni arra, hogy időben elkészüljön a szükséges lelet.

Mint mondta, a torlódás előbb-utóbb megszűnik és visszaáll a korábbi rend, amellyel elégedettek voltak a betegek, akik beutaló birtokában az eddigi gyakorlatnak megfelelően személyesen, telefonon vagy online is tudnak időpontot foglalni a laborvizsgálatra. Addig is türelmet és megértést kért minden kerületi lakostól, maximális kapacitással dolgoznak a megnövekedett laboratóriumi várólisták csökkentésén.

(Tamás Angéla)