Ugrás a tartalomra

Megnyílt a jégsátor

2021. december 15. szerda
A nagyközönség csütörtökön próbálhatta ki először a korcsolyapályát
Megnyílt a jégsátor

Dél-budai Jég- és Szabadidő Centrum néven nyílt meg múlt hét csütörtökön a jégsátor a DunaFoknál. A nagyközönség már aznap használhatta a jégpályát, és a tervek szerint 430 kerületi óvodás is igénybe veheti a létesítményt, Ezen kívül lesznek még oktatási programok, miközben a felnőttek jutányos árú, a diákok és a nyugdíjasok kedvezményes belépőkkel korcsolyázhatnak.

A múlt héten megnyitotta kapuit a Dél-budai Jég- és Szabadidő Centrum a budafoki Duna-parton, a DunaFok Sport- és Szabadidő Központban. A közismertebb nevén csak jégsátornak nevezett létesítmény megkapta az összes engedélyt, és csütörtöktől várta a nagyközönséget. Szombaton 15 órától 20.30-ig vehette igénybe a pályát a nagyközönség, vasárnap szintén 15 órától korcsolyázhattak itt a sportolni, mozogni vágyók 19 óráig. A felnőtt belépőjegy 1200 forintba kerül, a diákok pedig már 800 forintért korizhatnak a sátorban a diákigazolvány bemutatásával. A nyugdíjasok kedvezménye ennél is nagyobb, ők 700 forintos áron vehetik igénybe a jégpályát. Akiknek nincs korcsolyájuk, 600 forintért bérelhetnek is ilyen sporteszközt a helyszínen. Mivel az előre tervezett programok időpontja változhat, ezért kérik az érdeklődőket, hogy mindig tájékozódjanak erről a Dél-budai Jég- és Szabadidő Centrum honlapján. A honlap tanúsága szerint egyébként bot és korcsolya technikai képzést is tartanak a jégen kedden és csütörtökön reggel 6 órától 7-ig. Erre várják a jelentkezését minden profi, amatőr és utánpótlás korú játékosnak, akik pluszedzéseken szeretnének részt venni. Jelentkezni lehet a jegberles@gmail.com e-mail címen. A képzés díja 1500 forint fejenként és alkalmanként.

Mint ismert, a jégsátor területe az ősidőktől kezdve a sportot szolgálta, hiszen itt volt a legendás BIK-pálya, a Budafoki Ifjúsági Kör létesítménye, amely egészen 1965-ig létezett a kerület, illetve 1950 előtt még az önálló település testmozgást kedvelő fiataljainak – és nem csak fiataljainak – nagy örömére. Az idősebb budafokiak közül még sokan emlékeznek a BIK-pályára, ami nemcsak a labdarúgás és az atlétika céljait szolgálta, hanem a hideg teleken felöntötték vízzel, és százak korcsolyáztak a természetes jegén.

A kerület az ingatlant biztosította a beruházáshoz, az üzemeltetést a Pesterzsébeti Farkasok Hockey Club végzi. Az egyesület az eddigi információk szerint 430 óvodásnak biztosít a jégsátorban sportolási lehetőséget. A tervek szerint minden kerületi gyermek térítésmentesen használhatja a jégpályát a mindennapos testnevelés keretein belül, ahogy például a tanuszodát is, a tanórákon, szervezett formában. A klub „haszna”, hogy kiválogathatja a legügyesebb gyerekeket a jégkorong, a gyorskorcsolya és műkorcsolya sportágakban.

A jégsátor koncepciójáról már azelőtt döntöttek, mielőtt megépítették a DunaFok szabadidőparkot és tornapályát, amihez a TÉR_KÖZ pályázaton nyert el pénzt a fővárostól az önkormányzat Tarlós István főpolgármestersége idején. Van itt kosár- és kézilabdapálya, street workout eszközök, s még egy Natura 2000-es védett természeti terület is a Duna partján. Itt állították fel az akkor egyedülálló Szmolenszk-emlékművet is. A beruházásra felhasznált építési területen korábban sitthalmokat temettek el, és tizennégy invazív fa állt, akácok és nyárfák. Ezeket előre pótolták, és az építkezés megfelelt minden jogszabálynak, a környezetvédelmi előírásoknak is.