Ugrás a tartalomra

Megszületett a rendőrhimnusz

2022. január 21. péntek
Komáromi István, kerületünk egykori rendőrkapitánya különleges művet írt
Megszületett a rendőrhimnusz

Megszületett rendőreink himnusza. Komáromi István új dala máris nagy siker az egyenruhásoknál, de több nagy sikerű dalt is írt az évtizedek alatt. Azt kevesen tudják, hogy egy híres, kerületünkhöz kötődő felvétel is őrzi nevét. Az itt élt Szabó Gyula színművész által előadott Ady-vers, a Karácsonyi Rege az ő zenéjével vált még emelkedettebbé, ünnepélyesebbé. 

A volt megyei rendőrfőkapitány már évek óta nem véd, „csak” szolgál bennünket, hiszen a művészi pályán áll a lakosság szolgálatában. Három évtizede, a rendszerváltás legnehezebb időszakában, két évig vezette Budafok-Tétény rendőrkapitányságát. Komáromi István munkája mellett már akkor is szívesen hódolt a zenének, gitározott és énekelt, zenét szerzett, amelyhez szöveget is írt, illetve mai napig is ír. Művészi pályára lépett, de nem szakította meg kapcsolatát régi kollégáival, gyakran fellép különböző rendezvényeiken. Így született meg a gondolat, hogy legyen egy saját himnuszuk…

– Janza Frigyes rendőr vezérőrnagy már évekkel ezelőtt jelezte nekem, hogy jó volna, ha a rendőrségnek is lenne himnusza, akár csak más szakmáknak – mondta lapunknak az énekes-zenész nyugállományú tábornok. – Az idén pedig a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán végzett Ludvig József keresett meg ugyanezzel, és egyben inspirált is az ötlet megvalósítására. A célunk volt, hogy méltón hirdessük a Szolgálunk és védünk, azaz érted élünk szép eszmét. A közös munka gyümölcse a nemrég megszületett ünnepi dal, ami a napokban került CD-re Érted élünk címmel. Előtte azonban teszteltettem a művet belügyi vezetőknél, rendőr nyugdíjasoknál, komolyzenészeknél, s mindenütt vastaps volt a jutalma, csak ezek után nevezték ki hivatalosan a magyar rendőrök himnuszának.

A lemezen a BRFK kórusával is megszólal a szerzemény, de a Készenléti Rendőrség Zenekara is elkészítette zenei változatban.

Komáromi egyébként tagja a Promontorium Borlovagrendnek, Üvegbezárt napsugarak címmel írt nekik dalt, amelyet nemrég, a 25. évfordulón el is énekelt.

Komáromi István abba is szívesen beavat bennünket, hogyan született meg Szabó Gyulával közös karácsonyi zenés-verses felvételük:

– Atyai jóbarátom volt, sokszor megfordultam Budafok-tétényi lakásában – mondta. – Egyszer, beszélgetés közben, így szóltam hozzá: „Gyula, addig nem hagyhatsz itt bennünket, míg fel nem mondod lemezre a Karácsonyi Regét!” Több hónap eltelt, közben elkészültem a zenével és elutaztam Székesfehérvárra, ahol éppen játszott, majd előadás után, késő este felhoztam Budapestre és mondtam neki, itt az ideje, várják a studióban! Szabadkozott, hogy fáradt, majd máskor, de betettem neki a zenét, és mikor meghallgatta a kocsiban, azonnal igent mondott. Éjszaka született meg a közös lemezünk, amire azóta is büszke vagyok – emlékezett Komáromi István.

(T. L.)