Hírek

Megújul a Campona bevásárlóközpont
A tervek szerint a korszerűsített és több mint 30 ezer négyzetméterrel megnövelt plázában tetőteraszok és új parkolóhelyek is lesznek
2018-05-16

A CPI Property Group szakmai ingat-lanbefektetői csoport tavaly megvásárolta a Campona bevásárlóközpontot. Az önkormányzat legutóbbi testületi ülésén a csoport képviselője adott tájékoztatást. Ebből kiderült, hogy az új tulajdonos fel kívánja újítani, illetve bővíteni szeretné a Camponát. Ennek részeként pedig mind az épületen belül, mind az épület külső környezetében fejlesztéseket és új munkahelyteremtő beruházásokat tervez.

A fejlesztési koncepció szerint a földszinti alapterületet mintegy 10 ezer négyzetméterrel, míg az emeleti alapterületet (a 2. emeleti épületrészekkel együtt) csaknem 21 ezer négyzetméterrel tervezi bővíteni. Ennek részeként többek között a Campona mögött jelenleg 2x2 sávos út a meglévő parkolóház mellett kibővülne egy úgynevezett „expressz rámpával”, amely egyből a parkolóház tetőszintjére vinne (és hozna le onnan), másrészt az építészeti koncepció alapján az első emeleti szintet részlegesen (nagyjából 13 ezer négyzetméter alapterülettel) bővítenék a Campona jelenlegi épületéhez kapcsolódóan, miközben a földszinten a közúti űrszelvény biztosított marad.
A Campona fejlesztése során egyelőre nem terveznek teljes újabb szintet az épületre, de a tervek szerint elképzelhető, hogy az új homlokzat kialakításával egy időben második emeleti vendéglátóegységet és teraszrészt alakítanak ki a pláza tetején. Ehhez a kereskedelmi funkció miatt növelik a parkolóhelyek számát is. 

A Campona épületének bővítése mellett a fejlesztő a telken belül a zöldfelületek mennyiségi csökkentését, de minőségi javítását ígéri. A jelenlegi, jellemzően gyepfelületek helyett gondozott, többszintes és változatos fajösszetételű növénytakaróval betelepített zöldfelületek jöhetnek létre. Zöldfelületi szempontból is megújulna az épület előtti városi tér (a jelenlegi parkoló), illetve az új tetőteraszok révén részlegesen zöldtetők kialakítását is tervezik. Az épület bejárati homlokzatán függőleges zöldfalak kialakítása is eleme a koncepciónak. Ezeken kívül a Campona előtti tér is átalakulhat. Olyan közösségi tér kialakítását tervezik, ahol lehetőség lesz majd családi, ifjúsági és gyerekprogramokra, illetve koncertek megrendezésére. A telek nagyobb beépítéséért cserébe ugyanakkor a Campona hozzájárul a kerületen belüli lakótelepeken zöldfelületek és a játszóterek megújításához. (VH)