Ugrás a tartalomra

Megújulni vágyó hölgyek időutazása

2015. október 16. péntek
Mercs Éva, a Reneszánsz Hölgyek Társaságának főtitkára Környezetvédelemért díjat kapott
Megújulni vágyó hölgyek időutazása

Emberközpontú, megújulni vágyó budafok-tétényi hölgyek elevenítik meg a reneszánsz kor értékeit és ápolják Hunyadi Mátyás emlékét. De ápolják a kertjeiket is és védik környezetüket, mint például Mercs Éva, a kerületi Reneszánsz Hölgyek Társaságának főtitkára, akinek szépítő, építő munkáját az önkormányzat Környezetvédelemért díjjal ismerte el.

Mercs Éva régóta vonzódik más tájak, korok és borok kultúrájához, gasztronómiájához, és évekkel ezelőtt ebben társakra is lelt. A Reneszánsz Hölgyek Társaságának egyik vezetőjeként évente számos „időutazáson” vesz részt különféle rendezvényeken, mindannyiunk nagy örömére, mert gyönyörű Mátyás-kori ruhákban tűnik fel huszonkettedmagával, stílszerűen igazodva a kerület sorszámához. Ahogy a szemet gyönyörködteti lakóhelyén, a Tóth József utcában, a szomszédságában található történelmi lépcső és környezete is, amelyet családtagjaival közösen ültetett tele virágokkal.

– Nyolcadik éve lakunk itt, és ismerve a régi lépcső dicső múltját, s látva kevésbé dicső jelenét, úgy gondoltuk, hogy tavasztól őszig virágba boruljon, azaz mindig szép legyen az erre járók örömére – mondta el a kertészkedésről. 

– Nagyszüleimtől, az ismert nagytétényi Bodnár István unokájaként hoztam magammal a kertészkedés iránti szeretetemet, amelyet már sikerült átültetnem fiamba és lányomba is, akik sokat segítenek nekem a környezetünk szépítésében

– A környezetszépítés egyben környezetvédelmet is jelent?

– Úgy érzem, igen, mert azzal, hogy megszépítünk egy kertet, lépcsőt, utcát vagy házat, egyben óvjuk is a további pusztulástól.

– Honnan jött ez a reneszánsz gondolkodás?

– Ami arra a korra volt jellemző, a humanizmus, a megújulás, a ma emberének is fontosnak kell, hogy legyen, ezért örömmel léptem be három éve a Reneszánsz Hölgyek Társaságába, amelynek tavaly főtitkára lettem, és amelynek igen lelkes tagjai vannak – élükön Danyilakisz Katával, elnökünkkel. Maguk varrják értékes, korhű ruháikat, nem kis pénzt áldozva időutazásukért. Fő célunk a hagyományőrzés és Hunyadi Mátyás emlékének az ápolása, megidézve a kor szellemét, nemcsak öltözékünkkel, hanem előadásokkal és a gasztronómiában is. A Kossuth Lajos utcai Müller pékség például csak a mi kedvünkért készít alkalmanként mézes-mandulás reneszánsz kalácsot, de örömünkre, segítségünkre van az egykori kenukirály, Wichmann Tamás is mint vendéglős. Igen nagy szükségünk volna még több szponzorra, mert sajnos nincs állandó helyiségünk rendezvényeink megtartására. Szorultunk már kerületen kívülre is ezért, pedig mi főleg itt szeretnénk megmutatni magunkat. Például amikor Hunyadi Mátyásról emlékezünk meg majd februárban. (Temesi László)