Ugrás a tartalomra

Megújuló utak, közparkok, sportpályák

2015. október 14. szerda
Hét és fél kilométernyi út kap új burkolatot, nemrég átadtak két új fitneszparkot és korszerűsítették az Anna utcai óvoda új játszóudvarait
Megújuló utak, közparkok, sportpályák

Hét és fél kilométernyi utat újítanak fel a csatornaépítést követően a kerületben. Korszerűsítették az Anna utcai óvodában a játszóudvarokat, felújították a sportpályákat, a tornatermeket több iskolában. Az önkormányzat nagy figyelmet fordít az egészséges életmód lehetőségének támogatására a felnőtt lakosság körében is, nemrég készült el két új fitneszpark és a kerület fejlesztéseiben a közterek is nagy szerephez jutnak. Utóbbiak közül a legjelentősebb fejlesztés az új belvárosi pihenőpark létrehozása Budafokon. A beruházásokról Németh Zoltánnal, a városfejlesztésért felelős alpolgármesterrel beszélgettünk.

– A fővárosi beruházásként megvalósuló csatornaépítés nem kis bosszúságot okoz a lakosságnak. A munkálatok befejezése után milyen utakra számíthatunk?

– A csatornaépítést felhasználva közel hét és fél kilométernyi utat sikerül felújítanunk. A kerületi önkormányzat anyagi hozzájárulása ugyanis lehetővé tette, hogy a legtöbb felbontott útszakaszt a kivitelező ne csak nyomvonalasan állítsa helyre, hanem teljes szélességben leaszfaltozza. Erre mintegy 140 millió forintot áldozunk, ami komoly összeg, de ez igen költséghatékony megoldás a kerület számára, mert az új burkolatoknak a nyomvonalra eső részét a csatornázási projekt fedezi. A fővárosi beruházásban megvalósuló csatornázáshoz kapcsolódva tehát a kerület az elmúlt évtizedek legnagyobb útfelújítási programját hajtja végre az idén. A kerület vezetése olyan utcákra is gondot fordít, amelyeken nincs nagy átmenő forgalom, de az ott lakóknak fontosak. Így újult meg Budafokon például a Dévény utca lakótelep fölötti nagyon kritikus szakasza, a Lomnici utca, de a Vadász forduló és számos más útszakasz is, Tétényben pedig többek közt a Fáy Ferenc utca. Folytatásaként pedig például az Árpád utca is teljes szélességben új burkolatot kap majd. A következő években a most csatornázott földutakat is le akarjuk aszfaltozni. Persze ez rengeteg pénzt igényel, ezért nem megy egyik évről a másikra, hanem hosszú folyamat, így kérjük az érintett lakosok türelmét.

Az biztos, hogy minél korábban nyújtotta, illetve nyújtja be igényét az önkormányzathoz egy adott utca lakóközössége, annál hamarabb számíthat aszfaltburkolatra. Az ez irányú kezdeményezésüket legkorábban jelzők utcáit már az idén, közvetlenül a csatornázás után leaszfaltozzuk.

– Az utakon és a sok helyen felújított járdákon kívül milyen fejlesztések élveznek prioritást? 

– Önkormányzatunk legfőbb célja, hogy a legkisebbektől a legidősebbekig mindenki azt mondhassa: jó itt élni. Ehhez próbálunk eljutni azokkal a fejlesztésekkel, amelyek az utóbbi időszakban megvalósultak, és amelyeket a közeljövőben tervezünk. Ezért hozunk létre a mai kor követelményének megfelelő közösségi pihenőhelyeket, játszótereket, szabadtéri fitneszparkokat, és ezért fontos az intézmények fejlesztése is, hogy a gyerekek méltó körülmények között sportolhassanak és játszhassanak.

A Budai Nagy Antal Gimnáziumban megújítottuk a sportpályát. Az udvar alsó és középső szintjén zajlott felújítás során az egyik meglévő sportpálya körül alakítottuk ki a futókört és az új távolugrógödröt. Az alsó szint fölé lelátók is kerültek, és nagyon jó az új gumiburkolatos kosárlabdapálya is. E mellé szintén telepítettünk távolugrópályát. Az intézményvezetéssel és a testnevelőkkel egyeztetett beruházás 70 millió forintba került, és az iskolakezdés után nem sokkal elkészült. 

Az Anna utcai óvodában is megújítottuk az egyik játszóudvart, egy másik pedig új burkolatot kapott. Ugyancsak megújult a Kossuth iskola tornatermi szárnya, az Árpád suli teteje, a Kempelen Gimnázium étkezője és még sorolhatnánk.

– Nagy hangsúlyt helyeznek az egészséges életmódra, hiszen nemrég készült el két új fitneszpark és fejlesztéseikben a közterek is nagy szerephez jutnak.

– A játszóterek iránti elvárás megváltozott a korábbi évekhez képest, ezért a meglévők felújítása és korszerűsítése mellett, a felnőttekre gondolva négy szabadtéri „edzőtermet” is kialakítottunk. A Leányka utcai és a Rózsakerti lakótelep után az Arany János- és a Bartók Béla-lakótelepen is lehet már a szabadban sportolni az ütéscsillapító gumiburkolatú, négy-négy eszközből álló kültéri fitneszparkban, ahol a kihelyezett eszközök közül egy-egy a mozgáskorlátozottak számára is használható.
Budafok városközpontjának fejlesztése is elkezdődött, hiszen az elmúlt években kiépítettük a Magdolna utcai parkot, az Anna és a Vihar utcában, valamint a Leányka utcai és a belvárosi lakótelep házai közötti pihenőparkokat, a játszótereket rendbe tettük, megszépült a borászszobor környéke. Ennek folytatásaként idén pedig felépítettük az új piacot, amely már hetek óta üzemel. 

Szeretnénk, ha Budafok belvárosában egyre több olyan tágas közösségi tér lenne, amely lehetőséget kínál a vásárlás, az ügyek intézése közbeni pihenésre, a beszélgetésekre. A mai világban, amikor sajnos egyre inkább virtuálissá válik a kommunikáció, fontos, hogy olyan tereket hozzunk létre, amelyek lehetőséget adnak a személyes találkozásra, és ahová szívesen jönnek az emberek. Reméljük, hogy a régi piac helyén épülő, fákkal, bokrokkal és virágokkal gazdagított köztér betölti ezt a funkciót, és ezáltal a kerület főterévé vagy legalábbis egyik legfontosabb terévé válhat. A Budafok-Belváros megújul program keretében pedig számos épület kapott szép külsőt a kerületi önkormányzat támogatásából. Bízunk abban, hogy ez a folyamat idevonzza a befektetőket, és egyre pezsgőbb, élettel telibb lesz a belvárosunk, újabb kulturált és nívós vendéglátóhelyekkel. Az első fecskék már megérkeztek: a tavaly megnyílt Magdolna Borklub után, szintén magánberuházásban, a Promontor vendéglő felújítása is megtörténik. (Tamás Angéla)