Ugrás a tartalomra

Megújult a közösségi kert

2023. augusztus 11. péntek
Lakótelepi konyhakertek, városlakó hobbikertészek a Leányka utcában
Megújult a közösségi kert

Tízéves jubileumát ünnepli a Leányka utcai felüljáró lábánál lévő közösségi kert. A kerületben elsőként létesült hobbikertben a paradicsomtól a paprikáig, a ribizlitől az édesburgonyán át a fűszernövényekig szinte minden megtalálható a közel ezer négyzetméteren. A lakótelep közelében lévő, játszótér melletti partikertben katonás rendben sorakoznak a számozott parcellák, amelyek tulajdonosai saját elképzelésük szerint termesztik, gondozzák növényeiket a nagyjából 7-8 négyzetméteres kiskertjükben. A parcellák között közösen nevelt dísznövények, bokrok és gyümölcsfák pompáznak, a terület füves részén pedig tűzrakó hely, padok és asztal hívogatja a pihenni vágyó hobbikertészeket.

Az egy évtizede működő közösségi kertben szűk körű összejövetelen idézték fel a kezdeteket.

A közösségi kertet 2013-ban hozta létre az önkormányzat egy akkori képviselő, Kaló Márk javaslatára. A megvalósítás Kázmách József nevéhez fűződik, a kiskertek tulajdonosait pedig a Kerület Napján Gráf Antal-díjjal kitüntetett Stokker Kálmánné szervezi közösséggé immár tíz éve. A nyugalmazott pedagógus segítőjével, Sebők Istvánnéval irányítja a kert működését – tudtuk meg Karsay Ferenc polgármestertől, aki kiemelte a kert közösségformáló szerepét.

– A megtermelt zöldségeket, gyümölcsöket, virágokat tulajdonosaik felhasználják, a kert legnagyobb értéke azonban az, hogy az idejárók egymást segítik, a nagyobb munkákat együtt végzik el, és a gyerekek is birtokba vették. Ez a terület nemcsak létrejött, de fejlődött is. Idén különösen sok változás történt, köszönhetően a Városfejlesztő Kft. munkatársainak – hangsúlyozta a kert jelentőségét a kerület vezetője.

Zugmann Péter az idén elvégzett fejlesztésekről és beszerzésekről beszélt. Elmondta, hogy a parcellák felét felújították, kivágattak egy életveszélyes fát, és kimarattak egy a térkövezést akadályozó tuskót, majd térköveztek. Kijavították a kerítés lábazatát, a kerítés egy teljes szakaszát kicserélték, teraszt alakítottak ki, amely pluszágyások létrehozását teszi lehetővé. Beszereztek három Leier magaságyást, ezeket beüzemelték, támfalat alakítottak ki, tűzrakót szereztek be és építettek össze, valamint kicserélték az egyik kerti csapot, és a közösség két locsolópisztolyt is kapott. Végezetül megemlítette a rovarhotel telepítését, a segítségképpen odaszállított 160 liter virágföldet és a telepítésre szánt növényeket is, a 2-2 tő piros és fekete ribizlit, egrest és kamcsatkai mézbogyót, valamint a lakosoknak kiosztott egynyári virágokat.

Az ágyások között sétálva Sebők Istvánnéval is váltottunk néhány szót. Anna elmesélte, hogy mióta elkészült a tűzrakóhely, szinte minden hétvégén sütöget egy-egy család a kertben. Sok érdeklődő megfordult már náluk, így a Budai Nagy Antal Gimnázium diákjai, valamint külföldi cserepartnereik és óvodáscsoportok is.

A „születésnap” alkalmából egy új növénnyel gazdagodott a kert: a polgármester aktív közreműködésével földbe került egy datolyaszilvafa.

Tamás Angéla