Ugrás a tartalomra

Megújult Nepomuki Szent János szobra és a gloriette - Videóval frissítve!

2020. június 23. kedd
A nagytétényi kastély előtt áll két és fél évszázada a most felújított műalkotás
Megújult Nepomuki Szent János szobra és a gloriette - Videóval frissítve!

Hosszas előkészület után Nepomuki Szent János „megfiatalodva” néz le ránk a nagytétényi kastély előtt, de a közvetlen környezete is megszépült. A restaurátorok több hónapi aprólékos munka után, május közepén adták át, nem csak a kerületi lakosok legnagyobb örömére.

Az ismeretlen alkotó Nepomuki Szent János gloriette művének, mint minden fővárosi tulajdonú köztéri szobornak, a Budapest Galéria a gondozója. Az emlékmű javítása már tavaly elkezdődött a Palmetta-Art Kft. irányításával, amelynek ügyvezetője, Módy Péter restaurátorművész, műemléki szakértő, a restaurálásban részt vett Pusztai Barbara okleveles kőszobrász-restaurátor.

– Mikor épült a gloriette és milyen célt szolgál? – kérdeztük Módy Pétertől.

– 1751-ben. Ez az építmény, amely a barokk korban volt jellegzetes a kastélyparkokban, körülveszi és védi a szobrot. A nagytétényi gloriette igen régi római kövek felhasználásával épült, és utoljára 1990-ben újították fel. Azóta ismét restaurálásra szorult, mint ahogy a fedett kupola is, amely fazsindelyes, és annyira rossz állapotba került, hogy a szobrot is veszélyeztette.

– Egy ilyen régi művészi alkotás megújítása mennyire nagy munka, és mikor kezdtek hozzá?

– A szobor és építményének restaurálása valóban többévi előkészület, egyeztetés után kezdődött meg tavaly nyáron. Csak alapos, gondos tervezéssel láthattunk hozzá a munkához, illetve folytathattuk hétről hétre, hónapról hónapra. Például a fazsindelyhez a vörösfenyőt és magát a zsindelyt is Erdélyből tudtuk beszerezni. A vasrácsokat le kellett szerelni és Gödöllőre szállítani, ahol a lakatosmester kitűnő munkát végzett. A megrongálódott vagy eltűnt pántokat ügyesen, szakszerűen és „korhűen” pótolta, a felújított fémrácsok ajtajára új zárat készített. Miután szigeteletlen volt az építmény, és emiatt gyakran talajvízben állt, ezért ezt az áldatlan állapotot meg kellett szüntetni, több mint egy köbméter földet, követ termeltünk ki! Az üreget fehér murvával töltöttük fel, és igyekeztünk úgy kialakítani a gloriette-et, hogy a talajvíz ne rongálja meg. A vízelvezetésre nagy figyelmet kell fordítani. A graffitit is eltávolítottuk a falakról.

– A hajósok védőszentjének szobrát, illetve az azt körülvevő építményt mennyiből újították fel?

– Csaknem tízmillió forintból, fővárosi pénzből.

(Temesi László)