Ugrás a tartalomra

Méltósággal emlékeztünk a forradalomra

2016. március 24. csütörtök
Koszorúzási ünnepségeket és fáklyás felvonulást tartottak Tétényben, a képviselő-testület ünnepi ülésén pedig átadták a kerületi díjakat
Méltósággal emlékeztünk a forradalomra

Hagyományaink szerint idén is Nagytétényben, Zambelli Lajos huszár ezredes emléktáblájánál kezdődtek el a kerületi ünnepségek március 15-én. Monostoriné Szeleczky Gabriella ünnepi beszéde után a nagytétényi Napocska Tagóvoda gyermekeinek műsora következett, majd Berkó Dávid, a Hugonnai Vilma Általános Iskola nyolcadik osztályos tanulója szavalt. Az önkormányzat központi megemlékezését a tétényi Honvédemlékműnél tartották meg, ahol Szabolcs Attila országgyűlési képviselő mondott beszédet és a Gádor Általános Iskola diákjai adtak ünnepi műsort.

A diákok az esős idő ellenére is hatalmas lelkesedéssel és nyílt szívvel mesélték el a 168 évvel ezelőtti történéseket. Az időutazás során megelevenedett Petőfi Sándor, Jókai Mór, Vasvári Pál személye. A diákok tánccal, szavalattal és énekkel idézték fel a hősies tetteket. Együtt szavalták el a színpadon a gyerekek a Nemzeti dalt és mondták el a 12 pontot. Ezt követően az ünneplők elhelyezték az emlékezés koszorúit. Karsay Ferenc polgármester is részt vett a Klauzál Gábor Társaság fáklyás felvonulásán. A rendezvény szintén koszorúzási ünnepséggel zárult Klauzál Gábor budatétényi szobránál.

Az ünnep előtti csütörtökön, március 10-én adták át a kerületi díjakat a Városháza dísztermében. A képviselő-testület ünnepi ülésén a díszpolgári címet Bogó Ágnesnek, a Nagytétényi Ember- és Érdekvédő Környezetvédelmi Egyesület elnökének adományozták. Díjat kapott még dr. Bató András rendőr alezredes, kerületi rendőrkapitány, Szőke Gábor tűzoltó őrnagy, Isó Jolán, Luteránné Kollár Adrien, Orbánné Pataki Éva és Szabóné Moncz Éva pedagógusok. Elismerésben részesült Brauner Gusztávné, a XXII. kerületi Egyesített Óvoda általános óvodavezető-helyettese, Tamaskáné Fekete Erika, a Hugonnai Vilma Általános Iskola igazgatója, Magyar László zenész, Sisak András karnagy, énektanár, Nógrádiné Tokai Marietta tanító, Klóser József és Németh Viola Anna, Almási-Gál Beatrix, tanár, Székelyi Dániel úszó, Fehér Péter Dániel karatés, Győri Mikes úszó, triatlonozó, duatlonozó, Kőszegi Míra atléta és Lics László borász-kertészmérnök, a Szentgál Bor-Lics Pince Kft. ügyvezetője.