Ugrás a tartalomra

Memento Szmolenszkért

2023. április 19. szerda
Tisztelgés a légi katasztrófa áldozatai előtt
Memento Szmolenszkért

A lengyel–magyar barátság tiszteletére emelt Memento Szmolenszkért emlékműnél tartottak megemlékezést és koszorúzást Budafok-Tétényben.

Az egybegyűltek, köztük dr. Rónayné Słaba Ewa lengyel szóvivő, Felföldi Mária, az Országos Lengyel Önkormányzat elnöke, Molnárné Sagun Monika, a Szent Adalbert Egyesület elnökhelyettese, Karsay Ferenc, Budafok-Tétény polgármestere és a XXII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat koszorúkkal emlékezett meg a szmolenszki légi katasztrófa áldozatairól. Az emlékműnél a civil szervezetek képviselői, az Országos Nyelviskola képviseletében Wanot Maja, a nagykövetség mellett működő Petőfi Sándor Lengyel Iskola képviseletében Ela Chrostowska Horváth, a Magyar Politikai Foglyok Országos Szövetsége és a Baross Gábor-telepi Polgári Kör képviselői is elhelyezték a kegyelet virágait.

2010. április 10-én a Lengyel Légierő utasszállító repülőgépe lezuhant Oroszországban, a szmolenszki katonai repülőtér közelében. A gép fedélzetén a lengyel elnök, Lech Kaczyński és felesége, valamint az ország politikai és katonai vezetésének számos tagja utazott a katyńi vérengzés 70. évfordulójának alkalmából tartott megemlékezésre. A repülőgép 96 utasa közül senki sem élte túl a katasztrófát.

A közösen énekelt lengyel és magyar Himnusz után a XXII. kerületi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket.

– Pontosan öt éve, 2018. április 6-án emlékeztünk először itt, a Memento Szmolenszkért emlékműnél Budafok-Tétényben, melynek avatóünnepségét megtisztelte jelenlétével Jarosław Kaczyński, a Lengyel Köztársaság volt miniszterelnöke és Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. Az emlékművet a Hajó utca és Duna közötti területen Magyarország kormánya, a Fővárosi Közgyűlés és Budafok-Tétény önkormányzata összefogásával emelte a szmolenszki tragédia áldozatainak emlékére és a lengyel–magyar barátság tiszteletére – mondta Kállainé dr. Jakab Ágota.

A koszorúzással záródó ünnepségen Ollár Misiąg Danuta és Pitter Károly zenészek Chopin mazurkák feldolgozásait adták elő.

Tamás Angéla