Ugrás a tartalomra

Mesebeli országok Budafokon

2019. február 18. hétfő
Interaktív kiállítás az egykori Haggenmacher Sörgyárban
Mesebeli országok Budafokon

Lengyel és magyar illusztrátorok, képző- és iparművészek, tervezők, valamint könyvkiadók részvételével nyílt interaktív kiállítás a Nagytétényi úti egykori Haggenmacher Sörgyár épületében, az Art Quarter Budapest negyedik emeleti kiállítóhelyiségében február másodikán. Az elsősorban a három–tizenöt éves korosztályt és szüleiket, valamint tanáraikat megszólító tárlat a Mesebeli Országok Fesztivál programsorozat egyik rendezvénye, amely a lengyel és magyar népmesék világát helyezi a középpontba.

Az oktatási és művészeti projekt, amely egy időben valósul meg Magyarországon és Lengyelországban, célul tűzte ki, hogy a résztvevőket aktív közreműködésre ösztönzi, ezért a „Kis könyvtár” puha szőnyegén olyan magyar és lengyel könyvekbe lehet belelapozni, amelyeket a kiállított művekkel illusztráltak. Az „Erdő”-ben lévő játékokat a mese, az ember és a természet közötti szoros kapcsolat ihlette, míg a „Legyél hős!” játéksarokban a gyerekek mesehősi képességeiket tehetik próbára.
A megnyitón a szépszámú gyereksereget és a felnőtt érdeklődőket a programot szervező InArt Alapítvány nevében a lengyel Wartecka-Ducki Milena üdvözölte, aki kiemelte, hogy a népmesék fontos szerepet töltenek be életünkben, mert ezek a történetek az emberiség számára legfontosabb értékekkel foglalkoznak: élettel, halállal, jóval, rosszal, és azzal a céllal születtek, hogy megmagyarázzák a természet jelenségeit, értelmezzék a világot. Így a monda – amely leírja a nemzedékek tapasztalatait és magában hordozza a népi bölcsességeket – időtlen médiumnak minősül. Hozzátette: a projektre kiváló lengyel és magyar gyermekkönyv-illusztrátorokat, valamint olyan iparművészeket hívtak meg, akiknek munkáit a népmesék, a folklór és a természet inspirálta. A képanyag darabjainak kiválasztásánál pedig külön figyelmet fordítottak arra, hogy az illusztrációk ne csak szépek, hanem elgondolkodtatók is legyenek.
A lengyel nagykövet felesége, Gedeon Márta az első lengyel nyelven megjelent magyar mesegyűjteményről, a Marianna Jagoda által illusztrált A csodaszarvas – magyar mesék című kötetről beszélt, amelynek folytatása terveik szerint egy magyar nyelven olvasható lengyel népmesekötet lesz.
A magyar és lengyel gyerekek (a kerületben 64 lengyel él – a szerk.) önfeledt örömmel vették birtokukba a különleges kiállítóhelyiséget, ahol a hivatalos megnyitó alatt sem kellett abbahagyniuk a játékot és a nézelődést, valamint a Majecsko finomságok majszolását, amelyeket a lengyel származású Maja készített számukra.
(A budafoki kiállítás február 26-ig vasárnap kivételével mindennap 10.00–18.00 óráig látogatható, a további programokról pedig a Lengyel Intézet honlapján tájékozódhatnak az érdeklődők.) (T.  A.)