Ugrás a tartalomra

Honalapító mesepark a Szent István téren

2018. július 19. csütörtök
Kő Boldizsár szobrászművész tervei alapján alakítanak ki játszóteret Budafok szívében
Honalapító mesepark a Szent István téren

Hónapok óta munkagépektől hangos a Szent István tér. Az önkormányzat tavaly ősszel tartott társadalmi egyeztetése alapján a főváros támogatásával és a TÉR-KÖZ pályázat elnyerésével valósulnak meg a tervek. A közösségi téren helyet kap egy növényekkel díszített pihenőpark, egy amfiteátrum és egy igazán varázslatos világ a gyerekek számára, melyet Kő Boldizsár tervezett a kicsiknek és a nagyobbaknak.

Honalapító mesepark a Szent István térenHúsz éve tervez különleges játszótereket Kő Boldizsár képzőművész, és most végre itt van Budafokon, ahol egyik legnagyobb álmát válthatja valóra. – Hatalmas öröm a Szent István téren megalkotni egy olyan meseteret, amely emléket állít honalapítónknak – mondta lapunknak a tervező. Már maga a helyszín is különleges, a mélysége szimbolizálja a Kárpát-medencét, a hatalmas, több mint százéves vadgesztenyefák pedig erőt és egyben nyugalmat árasztanak. A rendelkezésre álló helyet a tervezőcsapat igyekezett maximálisan kihasználni, hogy minél több színes, fából készült játék várja majd a gyerekeket. Itt még a színeknek is gyógyító ereje van, nem lehet úgy rájuk nézni, hogy ne mosolyogjon az ember. A mesetéren tíz játékot helyeznek el a tervezők. A legkisebbekre gondolva lesz homokozó, mely egy jurtában kap helyet, lesz egy különleges hinta, amit a nagyobbakkal együtt is használhatnak a kicsik. A hintára a honfoglalás jelenetét festették meg a művészek, a tetejére pedig figurákat helyeztek el, melyek a hintázás közben elkezdenek mozogni. Kő Boldizsár szeret bábokat beilleszteni a játékaiba, ezzel is közös játékra ösztönözve a gyerekeket. A hercegszabadi?to?s játékban két mókuskereket kell egyszerre forgatni, hogy Imre herceg kibújjon a toronyból. A Szent István mesetér közepén két fontos épület fog állni, az államalapító vára és egy kis kápolna. A külső várfalon sokféle módon lehet majd feljutni, lesz létraszerű, fából készült felület, de az ügyesebbek mászótappancsokba kapaszkodva is meghódíthatják a király várát. A mellvédről csúszdán lehet a leggyorsabban lejutni. A kis kápolna a 3–7 éves gyerekeknek készül, ami egy kis játszóvár funkcióját tölti be. Itt is lesz falétra, amin fel lehet mászni, és egy csúszda, amin le lehet jutni. 

Az alsó részén kis faragott figurákkal találkozhatnak a kicsik. A körhinta a mesetér egyik legmarkánsabb játszóeszköze, mely államiságunk legfontosabb szimbólumának, a Szent Koronának állít emléket úgy, hogy közben élvezetes játékra is lehetőséget ad. A hatalmas lendkerekes forgóhintáról hat gumis ülőke lóg le láncon, amibe beülhetnek a gyerekek. Ugyanezen a helyen egy óriás társasjáték is közös időtöltésre hívja a nagyobbakat. A hinta körül öntött gumiba formáznak egy 3x8 mezőjű táblát, amelybe a gyerekek figurákként állhatnak be játszani. A feladatokat három mesefülkében olvashatják el, és pörgethetnek számokat a szükséges lépésekhez. Szükség lesz itt az erőre, az okosságra és a szerencsére is. A játszótér kicsiknek szánt részén a tervezők lengő fészekhintát, harci libikókákat és rugós lovacskákat építenek az apróságok számára. A tervek szerint augusztus elején elkészülhet a mesetér.

(Viszkocsil Dóra)

Fotók: Kocsis Zoltán