Ugrás a tartalomra

Mesterkurzus a Cziffrában

2019. november 21. csütörtök
Balázs János zongoraművész a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban
Mesterkurzus a Cziffrában

A hajdan Budafokon lakó Cziffra György a fiatal művészek megsegítésére alapítványt hozott létre, amelynek tehetségkutató versenyét 2012-ben a Junior Prima díjas Balázs János zongoraművész nyerte meg. A ma már Kossuth- és Liszt Ferenc-díjjal is elismert érdemes művész rövidesen útjára indította a Cziffra György Fesztivált, amely a világhírű zongoraművész emlékének ápolását és a fiatal tehetségek felkarolását tűzte ki célul.

Mesterkurzus a CziffrábanA 2020 februárjában ötödik születésnapját ünneplő, egyhetes fesztivál díjátadóval egybekötött gálakoncertjén Vagyim Repin orosz hegedűművész, Balázs János zongoraművész és Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar lép fel a Zeneakadémián, Cziffra György november 5-i születésnapjától kezdődően ünnepi hangversenyek, nemzetközi tudományos műhelytalálkozó, kiállítás és mesterkurzusok előzik meg.

Balázs János és művésztársai például „Hommage a’- Cziffra” címmel adnak koncertet és beszélgetnek a kitűnő zongoraművészről november 23-án a Cziffra György Nagytétényi Kulturális Központban.

Balázs János érdeklődésünkre elmondta, hogy az idei emlékesten a zenén keresztül és a történetek mesélése során a mesterek és tanítványok kapcsolata, az oktatás és tanulás, valamint a romantikus gondolkodásmód jut főszerephez. Vendégségbe hívta egyetemi tanárát, Dráfi Kálmánt, aki Cziffra tanársegédje volt a Senlis-i akadémián, és a mester kiváló tanítványait. Hozzátette: a koncerten fellépnek azok a tehetséges fiatal növendékek is, akiket szeptember óta ő tanít a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen.

A zongoraművész tavalyi koncertkörútja kapcsán kifejtette: a nagyvilágot járva úgy látja, hogy mindenhol, Kínától Kolumbián át Kanadáig, Franciaországtól Ausztráliáig más és más a fogadtatás, eltérő az emberek klasszikus zenével való kapcsolata, azonban mindenhol biztos a siker, ha a művész az előadásába beleviszi szuverenitását, magából is hozzátesz a zeneműhöz, képviseli annak szellemiségét, azaz a zseniális darabok interpretálásával megérinti hallgatóságát. Kiemelte, hogy Cziffra Györgynek ez mindig sikerült, bárhol is játszott.

A kiváló muzsikus arról is mesélt, milyen nagy sikerként élte meg, hogy Cziffra György menye és unokái elfogadták meghívását és részt vettek az idei fesztiválon, holott több évtizede nem jártak Magyarországon. Mint mondta, megtisztelő számára, hogy a család őt bízta meg a zongoraművész születésének 100. évfordulójára tervezett, egész éves program összeállításával.

– Nemzetközi eseménysorozatra gondolok, mert úgy vélem, a külföldi jelenlét elengedhetetlen ahhoz, hogy mindenki láthassa azt az örökséget, amit Magyarország őriz. Nekünk kell eljutnunk a világ minden szegletébe, hogy megismertessük saját kultúránkat, tehetséges fiataljainkat, valamint Cziffra György nevét, szellemi és művészi hagyatékát – fejtette ki Balázs János.

(Tamás Angéla)