Ugrás a tartalomra

Mestertanár vezetheti a Nádasdy iskolát - Videóval frissítve!

2021. augusztus 06. péntek
Németh Anikó veszi át a kerületi művészeti és általános iskola irányítását
Mestertanár vezetheti a Nádasdy iskolát - Videóval frissítve!

Megszületett a döntés: szeptembertől Németh Anikó veszi át a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola és Általános Iskola két tagintézményének irányítását. Az igazgatói kinevezés ugyan még nincs a mestertanár kezében, elképzeléseiről azonban szívesen mesélt lapunknak.

– Milyen lesz a folytatás?

– A jelenlétet igénylő tanszakok megsínylették a járványhelyzetet, ezért egyik legfontosabb teendőnk, hogy visszaépítsük, majd stabilizáljuk a létszámokat. Ezt segítheti, hogy már az első osztályosok is jelentkezhetnek hozzánk művészeti képzésre, és az alsó tagozatos növendékeink számára az általános iskolákban szeretnénk tartani a foglalkozásokat. Idén először önálló jazz tanszakot is indítunk. A honlapunkon megtekinthető, bemutatkozó videofilmek mellett személyesen is ismertebbé kívánjuk tenni az iskolát, a benne folyó munkát, ezért a képző- és iparművészeti tanszakokon nyílt napokat tervezünk, a gyerekek munkáiból pedig külső helyszíneken megrendezett kiállításokat. A művészeti iskola növendékeinek alkotásait a Klauzál Házban, az általános iskolában készült műveket pedig a Magdolna Udvarban mutatnánk be szívesen, ha lehetőségünk nyílik rá. Távlati elképzeléseim között minikoncertek is szerepelnek, amelyeken az iskola falain kívül, például a Kastélyparkban, a Promontor Udvarban vagy a Piactéren muzsikálnának a zenésznövendékek, énekelnének a kórusaink, a táncművészet terén pedig bővítenénk: a néptánc és a klasszikus balett mellett a kortárs tánc oktatása körvonalazódik. Az előttünk álló korszak fő törekvése, hogy a múltat megőrizve építjük a jövőt, hiszen a Magyar Örökség díjas művészeti iskola fontos feladatot bíz ránk: elődeink nyomában, az általuk megteremtett értékeket megtartva kell haladnunk a kikerülhetetlen megújulás felé.

– Hogyan szeretné összehangolni a két tagintézmény működését?

– A két tagiskola közötti kapcsolatot olyan közös programok létrehozásával is szorosabbá szeretném fűzni, amelyekben a gyerekek együtt tudnak bemutatkozni a kerület lakóinak, és a két tantestület is közösen tud mozdulni.

– Milyen előzmények után nyerte el az igazgatói széket?

– Református lelkészcsaládból származom, gyerekkorom óta zongorázom, így szinte természetes volt, hogy kántorként is sokszor részt vettem az istentiszteleteken, és tizennyolc évesen már zongorázni taníthattam az esztergomi Állami Zeneiskola növendékeit. Ez az indíttatás végigkísérte eddigi életemet. Férjemmel (Pállay József művésztanár – a szerk.) három gyereket nevelünk, így tíz év tanítói és zongoratanári munkám után tizennyolc éven át tanítóként és magyar szakos tanárként dolgoztam. Örültem, amikor két éve a művészeti iskolába kerültem zenetanárnak, és újra a zongorához ülhettem a növendékekkel.

(Tamás Angéla)