Ugrás a tartalomra

Mézes reggeli az óvodásoknak

2022. december 05. hétfő
A mézfogyasztásról és a méhek jelentőségéről tartottak foglalkozást az óvodásoknak
Mézes reggeli  az óvodásoknak

Mézes reggelit szerveztek a Rózsakerti tagóvodában a Budaörsi Gazdakör vezetőjével, Kisberk Balázzsal a hazai mézfogyasztás népszerűsítése érdekében. A kóstoló mellé járt a gyermekeknek egy rövid kisfilm, valamint egy játékos beszélgetés is. A programon részt vett Dankóné Hegedűs Jolán alpolgármester, Palloné Kisérdi Imola, az Agrárminisztérium kormánytanácsosa, valamint Gál Péter, az Agrárminisztérium borászati és kertészeti főosztályának vezetője is.

A „mézes reggeli” európai uniós kezdeményezéssel született meg, a Szlovéniából induló programhoz Magyarország 2014-ben csatlakozott, s azóta országszerte nálunk is több ezer óvodás és általános iskolás vehetett részt rajta. A Rózsakerti óvoda tornatermében helyet kapó program első részében egy kisfilmet vetítettek le, majd ezt követően Petneházy Antal méhész beszélgetett a gyerekekkel. A foglalkozáson azt is megtudhatták, hogy a méh az egyik legfejlettebb társadalmi életet élő rovarfaj, valamint azt, hogy a mézelőállítás mellett a méhek végzik az egyik legfontosabb munkát az élethez: a növények beporzását; nélkülük veszélybe kerülne az élelmiszerellátás és maga a természet is.

Gál Péter elmondása szerint a fővárosban élő gyermekek sokszor csak a polcokon látják az adott élelmiszert, de kevés szó esik arról, hogy milyen feltételeknek köszönhető ez. „Nagyon örülök annak, hogy a covididőszak korlátozásai után újra lehetőségem nyílt arra, hogy az óvodásokkal és az általános iskolásokkal megismertethessük – a méhészek közreműködésével – a méz áldásos hatásait, sőt ennél is többet, a méhek kulcsfontosságú szerepét. A növények beporzásának nyolcvanöt százalékát a méhek végzik el, s nagy bajban lennénk, ha ők nem lennének.”

Az édesszájú mézkedvelők az esemény végén kóstolót kaptak, megszemlélhették, milyen egy mai méhkaptár, a legelszántabbak pedig felpróbálhatták a méhészkalapot is.

(Venczel Hajnalka)