Ugrás a tartalomra

Mezőkaszonnyal bővült a testvértelepülések köre

2016. április 10. vasárnap
Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak a budafoki városháza dísztermében
Mezőkaszonnyal bővült a testvértelepülések köre

A kedden megtartott rendkívüli testületi ülés április hónap művészének bemutatásával kezdődött. Ebben a hónapban a Haszon Ákos által készített alkotás tekinthető meg a városháza földszinti folyosóján. A művész méltatása után Kovács Tibor rendőr alezredestől köszöntek el a képviselők. A tisztet tizenhat évnyi kimagasló kerületi munkája után előléptették, így mostantól a VIII. kerületben lát el vezetői beosztást.

A március 29-i rendkívüli testületi ülésen a képviselők arról döntöttek, hogy Budafok-Tétény önkormányzata testvérvárosi kapcsolatot köt a kárpátaljai Mezőkaszonnyal. A sürgősségi napirendi pontot minden képviselő támogatta, kivéve Perlai Zoltán DK-s önkormányzati képviselőt, aki aggályait fejezte ki az újabb testvérkapcsolat szükségességével, időszerűségével kapcsolatban, ezért nem vett részt a szavazáson.

Dankóné Hegedűs Jolán MSZP-s képviselő közölte: talán kevesen tudják, hogy egykor ő is a mezőkaszonyi Általános Iskola tanulója volt, de értelemszerűen nem emiatt támogatja az indítványt, hanem azért, mert szerinte semmilyen hátrány nem származik abból, ha bővül a testvértelepülések köre. Mint mondta, sok magyarországi magyarnak „fogalma sincs arról, hogy milyen egy külföldi, egy más, nagyobb nemzetiséget adó országban magyarnak lenni”. Karsay Ferenc polgármester a tervezett együttműködéssel kapcsolatban azt hangsúlyozta, ez erősíti a Kárpát-medencei magyarság nemzeti összetartozását, és szerény hozzájárulás Ukrajna európai integrációjához.

Szavaztak még a képviselők a XXII. kerület Építészeti Nívódíj alapításáról, az Ovi-Foci program által biztosított sportolási lehetőség kihasználásáról és a Hugonnai Vilma Általános Iskola tantervének bővítéséről. Az iskola szeptemberben kezdő, első osztályos diákjai már magyar–német két tanítási nyelvű osztályban tanulhatnak. Az önkormányzat törekvései között szerepel az óvodai nevelésben is a két tannyelvűség bevezetése, így egészen kicsi kortól lehetőség nyílna a német nyelv elsajátítására.

A rendkívüli testületi ülés Perlai Zoltán DK-s önkormányzati képviselő interpellációjával fejeződött be. A képviselő kilenc kérdést intézett Karsay Ferenc polgármesterhez a legutóbbi testületi ülésen napirendre tűzött, a kötelező menekültkvóta elleni tiltakozás kapcsán. A polgármesteri válaszokat a képviselő nem fogadta el, így szavazás következett. A voksoláson a válaszokat a többség elfogadta, az ellenzékiek közül Pongrácz Gergely LMP-s képviselő és Dankóné Hegedűs Jolán MSZP-s képviselő tartózkodott, Perlai Zoltán nemmel, dr. Staudt Máté jobbikos képviselő pedig igennel szavazott. (Viszkocsil Dóra)

 

Kapcsolódó anyagok:

http://www.promontortv.hu/2016/04/11/rendkivuli-testuleti-ules-11/