Ugrás a tartalomra

Milyen lesz a Jósika utcai játszótér?

2018. szeptember 20. csütörtök
Társadalmi egyeztetésen szavazhattak a kerületben élők a Panoráma utca térségébe, a Jósika utcába tervezett játszótérről. Íme, az eredmények.
Milyen lesz a Jósika utcai játszótér?

Június végén hirdette meg Budafok-Tétény önkormányzata a társadalmi egyeztetést, ahol egy, a Tangazdaság területére tervezett játszótérről szavazhattak az érdeklődők. A kérdőívet összesen 177-en töltötték ki online vagy papíralapon.

A válaszadók közel 75 százaléka, 133 válaszadó gondolta úgy, hogy megfelelő helyszín a játszótér számára a Panoráma utca és Jósika utca kereszteződésében található Tangazdaság területe. Azok közül, akik nemmel válaszoltak erre a kérdésre, többen javasolták a megjegyzés rovatban, hogy érdemes lenne a Jósika utca irányában, beljebb elhelyezni a játszóteret. Ezt az igényt az önkormányzat a helyszín pontos meghatározásáról szóló, a terület tulajdonosával és használóival folytatandó egyeztetéseken képviselni fogja. Néhányan jelezték, hogy féltik a Tangazdaság szőlőültetvényét. Mivel az önkormányzat is úgy gondolja, hogy ez Budafok-Tétény nagy kincse, ezért a kivitelezés során különös figyelmet fordítanak a játszótér elhelyezkedésére, így egy szőlőtőke sem fogja kárát látni a beruházásnak.

Az egyeztetés során véleményt nyilváníthattak arról is, milyen eszközöket látnának szívesen a Jósika utcai játszótéren. Legtöbben a kombinált mászókát, a lengőhintát és a homokozót jelölték meg, így ezek biztosan helyet kapnak majd a területen, de természetesen a többi eszköz telepítésére is sor kerülhet a lehetőségeket figyelembe véve.

A parkolás kérdése megosztotta a szavazókat. A válaszadók mintegy 49 százaléka igennel, 51 százaléka nemmel felelt arra a kérdésre, hogy szükséges-e parkolási lehetőséget biztosítani, így nem épülnek parkolóhelyek a játszótérnél. Sokan azért sem szeretnék a parkolók elhelyezését, mert ez növelné a környék forgalmát.

A válaszadók egyöntetűen döntöttek viszont arról, szeretnék-e, ha a játszótér tematikája kötődne a budafoki szőlészethez — közel 90 százalék értett egyet ezzel.

A kérdőív kitöltése során egyéb javaslatok megfogalmazására is volt mód: a válaszadók jellemzően a vízvételi lehetőséget, valamint az árnyékolás kérdését emelték ki, jó hír, hogy mindkettőt tervezi megvalósítani az önkormányzat.

Többen javasolták a mosdó telepítését is a játszótérre. Az önkormányzat megvizsgálja és mérlegeli a kérdést, de fontos tudni, hogy ezek kialakítása és különösen működtetése, az igényeknek megfelelő tisztán tartása jókora plusz költséget jelent.

A közeljövőben a játszótér területének pontos lehatárolása zajlik majd, amely után kezdetét veheti a tervezési munka. A fejleményekről tájékoztatást adunk.

Köszönjük azoknak, akik elmondták véleményüket, hogy Budafok-Tétény mindannyiunk örömére fejlődhessen tovább.