Ugrás a tartalomra

Minierdő a lakótelep szélén

2022. november 16. szerda
Megismerhettük Miyawaki Akira japán botanikus módszerét
Minierdő a lakótelep szélén

Néhány év, és a Leányka utcai lakótelep lakói egy saját erdővel büszkélkedhetnek, egyfajta minierdővel, amely kicsi, sűrű, változatos és gyorsan növő. Budafokon, a Leányka és a Demjén utca sarkán lévő ötven négyzetméternyi területen Miyawaki minierdőt telepítettek. Az akció az önkormányzat, a 10 millió Fa Alapítvány és a DM Magyarország összefogásának köszönhetően valósult meg. 

Tíz-tizenöt ember vállalkozott arra, hogy a százötven őshonos fa- és cserjefaj Miyawaki Akira japán botanikus módszerét alkalmazva földbe kerüljön, és pár év múlva a levegő frissebb, a szálló por kevesebb, valamint a madárdal több legyen a környéken. A városvezetés kiemelt célkitűzése, hogy ne csak megóvja, hanem fejlessze és bővítse is a zöldterületeket a kerületben. 

A minierdő kapcsán az önkormányzat szakmai együttműködést, logisztikai és szállítási feladatokat is vállalt, valamint területet biztosított a beruházásnak.
A hivatal részéről Béres Mónika zöld- és klímavédelmi csoportvezető azt mondta: az önkormányzat a megfelelő terület kiválasztásában és az engedélyek kiadásában is jelentős szerepet játszott.

A projekthez anyagi támogatást nyújtott a DM Magyarország. A cég PR-csoportvezetője, Hittner Krisztina Sarolta kiemelte, hogy azért csatlakoztak az akcióhoz, mert cégüknek nagyon fontos a környezet fenntarthatósága és a társadalmi felelősségvállalás, amelyet vásárlóik elsősorban a csomagolásban, illetve a csomagolásmentességben érzékelhetnek. 

A faültetést a környezet védelme iránt elkötelezett kerületiek Zsolnai Balázs kertészmérnök szakmai útmutatásai alapján végezték, aki ismertette a Miyawaki-módszer lényegét, és a telepítés fázisait is.

– A talaj előkészítése után négyzetméterenként három őshonos fát és cserjét kell elültetnünk. Egy mikorrhiza gomba tartalmú biostimulánst, MikoMaxot szórunk a növény gyökérzete alá, hogy a gombafonalak behálózzák a fák gyökérzetét, és segítsenek nekik minél több vizet és tápanyagot felvenni. 

Az ültetés és öntözés után szalmával takarjuk be a talajt, hogy védjük a fejlődő növényeket a kiszáradástól, és annak lebomlásával biztosítsunk egy kis plusz tápanyagot – beszélt a módszer lépéseiről a kertészmérnök.

Az önkormányzat egyre több olyan kezdeményezést indít, amelynek célja környezetünk védelme, megújítása, további szépítése. 

T. A.–VH

fotó: Horváth Tamás