Ugrás a tartalomra

Mit tegyünk a szúnyogirtás után?

2023. szeptember 13. szerda
Légi kémiai szúnyogirtást végeztetett az önkormányzat hétfőn és kedden a kerületben. Ezzel a módszerrel a már kifejlett és éppen repülő egyedeket tudták elpusztítani, a lárvákat és a bábokat nem. Ezért továbbra is elengedhetetlen a megelőzés.
Mit tegyünk a szúnyogirtás után?

Az elmúlt időszakban a szúnyogártalomért főként a városi környezetben, kertek vizeiben is fejlődő, és csak 100-200 méterre repülő ázsiai tigrisszúnyog felelt. A szúnyogártalom megelőzése saját érdekünk, és mi magunk is felelősek vagyunk az invázió visszaszorításáért.

Az alábbiakban leírt tanácsokkal a szúnyogok kifejlődésének megakadályozásához szeretnénk segítséget nyújtani.

  • Gondoskodjunk az eső vagy locsolás után kialakuló kisebb-nagyobb vízgyülemek felszámolásáról.
  • A nem tudatosan gyűjtött vizeket öntsük ki, a vizek kialakulását pedig előzzük meg a kisebb edények, vödrök elpakolásával, lefordításával vagy letakarásával.
  • A nyitott esővízgyűjtőt takarjuk le szúnyoghálóval..

A tigrisszúnyogok visszaszorítása érdekében a közterületeken kialakuló kisebb-nagyobb tenyészvizek megszüntetéséért az önkormányzat, míg ugyanezért a magántelkek vonatkozásában az ingatlan tulajdonosa tehet.

Az önkormányzat az egyéni védekező tevékenység segítése céljából továbbra is ingyenesen biztosítja a kerületi lakosok részére a szúnyoglárvairtó biológiai tablettát. A tabletta igényléséhez, kérjük, írja meg nevét és címét a szunyog@bp22.hu e-mail címre. A tabletta átvételének idejéről és a felhasználásról válaszlevélben tájékoztatjuk. Felhívjuk a figyelmet, hogy egy háztartás jelenleg egy levél (10 db) tablettát igényelhet.

Az egyéni védekezésről, illetve a szúnyoglárvairtó tabletta felhasználásáról többet megtudhat a kisokosunkból.

Amennyiben a kerületi szúnyogártalomhoz kapcsolódva szeretne bejelentést tenni vagy ismer olyan rendszeresen meglévő vízteret, melyben fejlődhetnek szúnyogok, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot a szunyog@bp22.hu e-mail címen.