Ugrás a tartalomra

Molnár Dóra az Év felfedezettje!

2022. december 02. péntek
Újabb elismerést kapott a kerület kiváló úszója
Molnár Dóra az Év felfedezettje!

Rangos elismerést kapott a múlt pénteki úszógálán a Hiltonban Molnár Dóra, a Budafóka SE 16 éves klasszisa: a remek hátúszó lett az Év felfedezettje a honi úszósportban.

Pénteken összegyűlt a magyar úszócsalád a Hilton szálló báltermében, ahol csaknem 250 meghívott, a sportág színe-java, a legeredményesebb versenyzők és edzőik, valamint a kormány, a MOB és a társszövetségek képviselői jöttek el köszönteni az idény hőseit. Szalay-Bobrovniczky Kristóf sportért is felelős honvédelmi miniszter, Schmidt Ádám államtitkár és Fürjes Balázs miniszterhelyettes – egyben FINA Bureau-tag – mellett ugyanakkor a sportág két legfontosabb külföldi vezetője is megtisztelte jelenlétével az eseményt, így Huszain al-Muszallam, a FINA és Antonio da Silva, a LEN elnöke.

De ami számunkra sokkal fontosabb, ott volt a meghívottak között Horváth Tamás, a Budafóka SE vezetőedzője és Molnár Dóra, Budafok-Tétény büszkesége, hazánk ez idő szerint legjobb hátúszója – és nemcsak az ifik között, hanem úgy általában is.

Az Év felfedezettjének járó díjat a korosztályos viadalokon az érmeket ipari mennyiségben halmozó, és a felnőttek között Eb-ezüstérmet szerző, vb-döntőbe jutó Molnár Dóra (képünkön középen) vehette át, míg mestere, Horváth Tamás a szövetség fő támogatója, az Arena ajándékait kapta.
Dórának a november vége egyéb sikert is tartogatott, hiszen Kaposváron, a rövid pályás országos bajnokságon diadalmaskodott fő számában, 200 méter háton, 100 méter háton pedig ezüstérmes lett, emellett pedig 50 háton, továbbá 100 és 200 méter gyorson is dobogóközelben végzett.

– Bátran kijelenthetem, hogy Dóra fejlődése töretlen, 200 háton idén három másodpercet faragott a legjobbjából, azaz 2:12 percről lejött 2:09-re – dicsérte tanítványát Horváth Tamás. – Nem tudom, hogy lesz-e még ekkora ugrás a karrierjében, hiszen most már nagyon jó ez a 2:09-es idő, innen nem lehet akkora tempóban fejlődni, mint eddig. Ettől függetlenül a döntőbe jutás a cél a 2023-as fukuokai világbajnokságon, az éremszerzés egyelőre szép álom, ahhoz 2:05 körüli időre lenne szükség. De megpróbáljuk…

Dóri idén páratlan sűrűségű versenyszezont produkált: tavasszal kezdődött az erőltetett menet a felnőtt és az ifi országos bajnoksággal, előbb a felnőtt vb-vel és Eb-vel folytatódott a sorozat, majd az ifi Eb-vel és vb-vel, utóbbi a világ túlsó felén, Limában, Peru fővárosában volt.

– Dél-Amerikából csak szeptember 8-án tértünk vissza, és utána muszáj volt három hét pihenőt adnom Dórinak, ezért kissé rövid volt a felkészülés a kaposvári rövid pályás ob-re – mondta a mester. – Ettől függetlenül 200 háton egyéni csúcsot úszott, amiért minden dicséretet megérdemel. De amit végképp megérdemel, az most egy kis pihenő az embert próbáló szezon végén.

A rendezvényen az úszószövetség meghívására részt vett Karsay Ferenc polgármester is. -Nagy megtiszteltetés volt számomra, hogy részt vehettem a gálaesten és együtt ünnepelhettem 38 olimpiai bajnoki és 184 világbajnoki címet elnyert úszóval - mondta el a kerület vezetője. Hozzátette: önkormányzatunk is azon dolgozik, hogy minden támogatást megadjon kerületünkben az egészséges élethez, sportoláshoz. Megtiszteltetés számunkra, hogy Budafok-Tétény az Úszó Nemzet Program pilot helyszíne lehetett, és a kísérleti időszak után 2022-23-ban is folytatódik a világszínvonalú és nemzetközileg is egyedülálló úszásoktató program, az óvodások és a kisiskolások számára, a Hajós Alfréd Tanuszodában.

Jó érzés volt, hogy a Magyar Úszó Szövetség ajánlására, a kormány gyors anyagi segítséget nyújtott uszodánk működtetésére az önkormányzatokat szorongató gazdasági helyzetben. Köszönöm az összes érintett nevében! - köszönte meg a segítséget a polgármester. Kiemelte: büszkeséggel tölti el, hogy Molnár Dóra, a XXII. kerületi Budafóka SE versenyzője nyerte el az Év felfedezettje elismerést, amit szintén megköszönt minden Budafok-tétényi nevében is.

Ch. Gáll András