Ugrás a tartalomra

Mozart, Chopin és a kortárs zene

2024. május 13. hétfő
Emszt András szerzői estje a Budapest Music Centerben
Mozart, Chopin és a kortárs zene

Színes zenei világot mutatott be szerzői estjén Emszt András a Budapest Music Centerben. A Tallér Zsófia Zeneszerzőverseny tavalyi nyertesének előadásában a kamaraművek mellett elhangzott két, saját szerzeményeihez szervesen illeszkedő szóló zongoradarab is, John Adams és Judd Greenstein szerzeménye.

A koncerten fellépett még Szuromi Borbála énekművész, Krzysztof Koszowski lengyel szaxofonművész, az olasz Guido Roveda vezényletével a MilleniArt Ensemble tagjai, Király Eszter (fuvola), valamint Gyódi Norbert (hegedű) is.

Emszt András zeneszerzővel a koncert után beszélgettünk.

– Több mint tíz éve zenét is szerez a zongorázás mellett. Hogy zajlik az alkotás folyamata?

– A felkérésre, pályázatra, versenyre komponált műveknél már a zene megírása előtt tudom, milyen hangszerekre készül a mű. A koncerten két ilyen darab is szerepelt. Paul Celan Todesfuge című versének megzenésítése Szuromi Borbála énekművész felkérésére született meg. A kompozíció szoprán énekhangra és looper pedálra íródott. Évek óta együtt dolgozunk Krzysztof Koszowski lengyel szaxofonművésszel, vele 2021-ben Folks címmel közös albumunk is megjelent. Az ő kérésére komponáltam a Nocturne-t tenor szaxofonra és zongorára. Az Albaicín című zárószám kamarazenekari mű, amelyet először zongorára írtam, majd utána hangszereltem.

– A kortárs zeneszerzőknek lehet, illetve kell versenyeznie Mozart, Chopin vagy Bartók muzsikájával? 

– Nem tudunk versenyezni az említett zsenikkel, de talán erre nem is szabad törekedni. Inspirációt azonban nagyon sokat kapunk tőlük, például elleshetjük, hogyan gondolkodtak a zenéről, a zenei formákról. Ma is megélünk élethelyzeteket, vannak időszerű gondolatok, aktualitások, és ezek akaratlanul is beépülnek a művekbe.

– Milyen teendők várják a következő időszakban?

– Továbbra is zeneszerzést tanítok a Weiner Leó Zeneművészeti Szakgimnáziumban, emellett minél többször szeretném lakóhelyemen is bemutatni a szerzeményeimet. Erre, mint a kerület ösztöndíjasa, talán több lehetőségem nyílik. Tervezem egy zenekari darab megírását a Budafoki Dohnányi Zenekarnak, a Bartók Világversenyre (zeneszerzői verseny – a szerk.) pedig egy szóló zongoradarabbal fogok pályázni.

Tamás Angéla