Ugrás a tartalomra

Művészetterápiával is segít a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézete

2017. május 23. kedd
Hamarosan véget érnek a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézetében a MESEVÁROS néven indított művészetterápiás csoportfoglalkozások. A 2016 októberében 3-7 év körüli gyermekek részére indított terápiás sorozat az Új Európa Alapítvány Mol Gyermekgyógyító Program támogatásával valósulhatott meg.
Művészetterápiával is segít a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézete

Az Alapítvány Budafoki Intézete, amely 2012 novemberében nyílt, a művészetterápiás munkájára több ízben kapott támogatást az Új Európa Alapítvány jóvoltából. Számos sikertörténetről számolhat be a Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézete, ahol a 2016 októberében indult a Meseváros művészetterápiás foglalkozás Gertheis Veronika óvónő-drámapedagógus vezetésével.

Az egészségügyi és pedagógiai szakellátás kiegészítéseként kiváló eredménnyel alkalmazható e terápiás forma a szorongás, alkalmazkodási nehézségek, szobatisztasággal kapcsolatos problémák, társas viselkedési gondok jelenlétével küzdő gyermekeknél. A gyermekek követése és a szülőktől érkezett visszajelzések alapján a foglalkozásokon résztvevők kapcsolatteremtési képessége nagyon sokat javult, azóta könnyebben tudnak másokkal együtt játszani, idegen környezettel is bátrabban megbarátkoznak, a terápiás helyzetek pozitív mintáit át tudják emelni a hétköznapi élethelyzeteikbe. A foglalkozásokon valódi közösséggé formálódtak, hiányolták, várták egymást, és a korábban olyan nehézséget jelentő játékokban is szívesen részt vettek, mint a körjátékok vagy egyéb közösségi játékok. Érzelmi életük gazdagodásával nyitottabbak lettek egymás és a környezetük iránt, ami nagyon komoly előrelépés egy nehézségekkel küzdő óvodás korú kisgyereknek.

A Gézengúz Alapítvány Intézeteiben 2006 óta többféle művészetterápiás program – úgymint mozdulatművészet, zeneterápia, mesés alkotó művészetterápia – került megrendezésre egyéni és csoportos formában. Meseterápiás foglalkozás most harmadik alkalommal várta a gyerekeket, de a meseterápia didaktikai elemei szinte minden évben megjelentek a művészetterápia egyéb formáiban (zene-, alkotóterápiák, Kokas-módszer…). Az Új Európa Alapítvány Mol Gyermekgyógyító Program 2007 óta támogatja a Gézengúz Alapítványban kezelt gyermekek, testvéreik és családjaik művészetterápiás munkáját. A programra a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokkal lehetett pályázni.

Az eredmények tükrében és a visszajelzések alapján is cél a művészetterápiás munka, lehetőség szerinti folytatása, hiszen a folyamatos ellátás biztosítása nagyon fontos ebben az életszakaszban a problémával küzdő gyerekek számára is.

A Gézengúz Alapítvány a Születési Károsultakért 1990-ben a születés körüli időszakban kialakuló vagy veleszületetten sérült csecsemők és kisgyermekek gyógyítása, rehabilitációja érdekében jött létre. Alapítója dr. Schultheisz Judit gyermekorvos. Civil, közhasznú szervezetként tevékenységük 27 éve hiánypótló. Magyarországon csecsemők és családjaik ellátására specializálódott öt központban (Budapest, Budakalász, Győr, Salgótarján, Budafok) fogadják országos ellátási profillal a családokat, gyermekeket. Kiemelt szakmai együttműködést folytatnak megyei-városi kórházakkal, védőnői és házi gyermekorvosi hálózattal. Tevékenységük Magyarországon a korai terápiák intézményrendszerének egyik alappillére.

Az Alapítvány feladatának tekinti az országos beutalási rendszerben érkező, eltérően fejlődő, és veszélyeztetett gyermekek szűrését, összetett diagnosztikáját, terápiáját, biztonságos integrációját az iskolás korig. A Gézengúz Alapítvány központjaiban gyermekneurológiai, ultrahang szakrendelés, pszichodiagnosztika, pszichoterápia, Neuro-hidroterápia /NHT1,-2/ és gyógyúszás, gyógytorna, gyógypedagógia, logopédia, művészetterápia érhető el. További segítség a védőnői és szociális információs szolgálatuk (SZISZ), mely tanácsadást nyújt a családok azon jogairól, támogatási formákról, amelyek megilletik a sérült, fogyatékos gyermeket nevelő családokat.

 

További információ:

Csókáné Balogh Réka

intézetvezető, gyógypedagógus

Gézengúz Alapítvány Budafoki Intézet

06-30/625-2129

balogh.reka@gezenguz.hu