Ugrás a tartalomra

Művészpalánták alkotásai a könyvtárban

2019. április 09. kedd
A Nádasdy Kálmán Művészeti Iskola diákjainak tárlata
Művészpalánták alkotásai a könyvtárban

A Budafoki Könyvtárba belépve azonnal szembetűnik a bejárattal szemközti fal színes vidámsága. A gyermekkönyvtári részleghez sétálva képzőművészeti kiállításra bukkanunk, amelynek képeit gyermekkezek alkották. A szépen paszpartuzott, különböző technikával készült alkotások a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában készültek Kaszás Réka festőművész irányításával. A festőművész, festészet, illetve grafika szakon tanuló gyerekek a több mint negyven kiállított munkához elsősorban grafitot, színes ceruzát és pasztellkrétát használtak, de több akvarell is helyet kapott az újdonsült kiállítótérben. Kaszás Réka növendékei  tárgyakat, állatokat és növényeket jelenítettek meg, tanulmányt és csendéletet készítettek. A több mint húsz kiállító között a harmadik osztályostól a gimnazistáig mindenféle korosztály megtalálható.

Ez nyilván abból is adódhat – mint azt a rajzok alatti tájékoztatóból megtudtuk –, hogy a gyerekek a képzőművészeti előképző (1–3. osztály) után is rendkívül kedvező térítési díjért vehetik igénybe ezt az iskolarendszerű képzést egészen tizennyolc éves korukig.

A gyerekkönyvtár vezetője, Borbély Dóra elmondta lapunknak: örült, amikor Kaszás Réka decemberben megkereste a kiállítás ötletével. Ezzel a tárlattal ugyanis egyidejűleg több cél is megvalósul, hiszen a könyvtár látogatói, a gyerekek és felnőttek egyaránt képet alkothatnak a Nádasdy iskolában folyó képzőművészeti munkáról, a képek készítői szélesebb körben bemutathatják műveiket, és a dekoratív paszpartukat kapott rajzok, festmények a gyermekkönyvtár helyiségét is díszítik. Hozzátette: reméli, lesz folytatása ennek a kezdeményezésnek, a gyermekkönyvtár és az iskola között elindul egy közös munka, egyfajta együtt gondolkodás.

A kiállítás március 6-án nyílt meg, és ahogy az egy igazi felnőtt-tárlatnál természetes, volt megnyitóbeszéd, fuvolaszóló és állófogadás is.

A gyerekek alkotásait április 14-ig lehet megtekinteni a könyvtár nyitvatartási idejében.

Aki a kiállítást látva kedvet kap ahhoz, hogy gyermekét beírassa a művészeti iskolába a 2019/2020-as tanévre, az május elején nézze meg az intézmény honlapját a bővebb információért.

(Tamás Angéla)